Címkék

irodalom

Hírek, lapszemle / 2023. Május 23. / 10:42

Bari Károly művei héberül Katz Katalin fordításában

Bari Károly Kossuth-díjas költő, folklórkutató esszéit, cigány folklór-gyűjtéseit, verseit tartalmazza az a kötet, amely nemrégiben jelent meg héber nyelven. Egyes írásokat Katz Katalin, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora fordított le, aki a könyvből két példányt eljuttatott az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemnek is.

Megemlékezések / 2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Budapesten 1909-ben ezen a napon, május 5-én született a huszadik századi magyar líra klasszikusa, Radnóti Miklós, akinek kegyetlenül rövid élet jutott: életének 36. évében magyar keretlegények gyilkolták meg Abda határában. Habár a Borból halálmenetben hajszolt költőt megölték, a munkássága, a verseiből áradó humanizmusa és emlékezete azonban örök érvényű a magyar és egyetemes kultúrában. Emlékezzünk rá szeretettel.

Kultúra / 2023. Április 17. / 18:30

Élni és élni hagyni: különleges Szép Ernő-estre várják a közönséget

Szép Ernő versei csendülnek fel április 19-én, szerdán este fél 7-től a JCC Budapest - Bálint Házban, ahol színpadra lép Garai Róbert és Kertész Péter színművész, valamint a Kéttamás zenei formáció. A Bet Orim által szervezett zenés irodalmi esten az előadokkal a műsor keretében Vári György irodalomtörténész-vallási vezető beszélget.

Kultúra / 2023. Április 11. / 12:33

Szép Ernő: Két koldus – A költészet napja alkalmából

Ma van József Attila születésnapja, azaz a költészet napja. Ebből az alkalomból nem szokásos méltató írással készültünk a költészet szépségéről, fontosságáról és más effélékről, mert a legtöbb esetben az ilyen ünnepi beszédek nem többek üres frázisoknál. Inkább megosztjuk önökkel Szép Ernő (1884-1953) egyik gyönyörű, 1905-ben íródott versét. Olvassák olyan szeretettel, amilyen szeretet árad belőle.

Megemlékezések / 2023. Április 10. / 19:22

Konrád, ezúttal szavak nélkül

A kilencven éve született íróra, Konrád Györgyre emlékező kiállítás nyílt a minap a budapesti Kahan Art Space-ban. A néhány éve nyílt és gyorsan népszerűvé vált Kahan az egyik legalkalmasabb hely a Konráddal való találkozásra a zsidónegyed szívében. DÉSI JÁNOS írása.

Kultúra / 2023. Április 04. / 09:47

Dalos György beszéde a Heinrich Mann-díj átadásán

A Múlt és Jövő zsidó folyóirat jóvoltából – amelynek képviselője jelen volt az eseményen – közre tudunk adni részleteket abból a beszédből, amelyet Dalos György író mondott el a minap a Berlini Művészeti Akadémián abból az alkalomból, hogy idén ő érdemelte ki az irodalmi világ egyik legrangosabb elismerését, a Heinrich Mann-díjat. A Múlt és Jövő napokban megjelenő új számában részletet olvashatnak Dalos György készülő regényéből.

Megemlékezések / 2023. Április 02. / 17:17

Karácsony Gergely: „Konrád Györgynek egyre inkább igaza lesz"

Emléktáblát avatott Konrád György (1933-2019) Kossuth-díjas író, esszéíró, szociológus, Budapest díszpolgára tiszteletére a fővárosi önkormányzat vasárnap Budapest II. kerületében. Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepségen azt mondta: „Konrád Györgynek még mindig igaza van, sőt talán egyre inkább igaza lesz". Az emléktáblát – születésének 90. évfordulóján – a Torockó utca 2. szám alatt található háznál helyezték el, ahol az író élt.

Megemlékezések / 2023. Április 02. / 14:34

Ma volna 90 éves Konrád György író, a magyar szabadság harcosa

Kilencven évvel ezelőtt, 1933. április 2-án született Konrád György Berettyóújfaluban, amelynek mintegy ezer fős zsidó közösségét a holokauszt alatt – így a Konrád családot is – deportálták. Csodával határos módon a család túlélte a vészkorszakot, így lehetett Konrád György a magyar irodalom kiemelkedő alakja, és a kádári diktatúra ellen küzdő maroknyi ellenzéki nemzetközileg egyik legismertebb képviselője.

Kultúra / 2023. Március 27. / 11:45

Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

Neumann János, Az ember a jövőből címmel az Open Books kiadó jelentette meg dr. Ananyo Bhattacharya művét a magyar zsidó származású tudósról. A mű a zseniális tudós pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:44

Ma lenne 90 éves Philip Roth, a XX. század egyik legjelentősebb amerikai írója

Nemzedekéken átívelő hatású, elementáris és felszabadító erejű amerikai zsidó író volt, aki bebizonyította, hogy léteznek ugyan tabuk, de azok leginkább arra valók, hogy kiszabadítsuk magunkat a tabuk bilincseiből, majd elkezdjünk lélegezni, gondolkodni és írni: szabadon. Philip Roth éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. március 19-én született, és Newarkból indulva lett az Egyesült Államok egyik legjelentősebb XX. századi írója.

Kultúra / 2023. Március 13. / 10:56

Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg Kácsor Zsolt fordításában.

Kultúra / 2023. Január 19. / 10:42

Neves irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója, Frigyesi Niran Judit

Frigyesi Niran Judit muzikológus elnyerte a Miriam Felicia Lindberg Memorial Peace Foundation első díját a Girls on the balcony című költeményével. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói is.