Címkék

irodalom

Megemlékezések / 2023. December 03. / 10:04

Tíz éve nincs közöttünk Bächer Iván

S máris módosítanunk kell megemlékezésünk címét: köztünk van, felejthetetlenül, de az írásaival. 2013. december 2-án hagyott itt minket, s hiánya azóta is érzékelhető, de nemcsak a mindennapokban, hanem a magyar sajtóban is...

Megemlékezések / 2023. November 24. / 12:09

Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő

A Hajdúnánáson zsidó családban, Weisz Béla néven 1908. május 23-án született költő ma 45 éve, 1978. november 24-én halt meg Budapesten. A József Attila-díjas Vihar Béla egyik legismertebb verse az Egy katona megy a hóban című műve, amelyben a szerző az Ukrajnában 1942-ben munkaszolgálatosként töltött időszakot dolgozta föl.

Ünnepek / 2023. November 23. / 21:22

Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

Palya Bea és barátai hanukai koncertjének egyik különlegessége az lesz, hogy a dalok között Turi Tímea költő (címlapképünkön), a rangos Magvető Kiadó főszerkesztője mond átvezető szövegeket, pontosabban – mint ő fogalmaz – „hidakat”. E „szöveghidak” kapcsán kérdeztük a költőt arról, hogy mivel készül a december 10-i előadásra.

Megemlékezések / 2023. November 09. / 13:29

Ma volna 94 éves Kertész Imre Nobel-díjas író

Magyarország első és eddig egyetlen Nobel-díjas írója, Kertész Imre Budapesten született 1929. november 9-én, így ma töltené be 94. életévét. 14 évesen deportálták Auschwitzba, onnan Buchenwaldba, majd Zeitzbe, ahonnan 1945-ben tért haza. Színműveket írt, német műveket fordított, s habár az irodalmi élet jól ismerte, a nagyközönség számára szinte az ismeretlenségből vált világhírűvé a Sorstalanság című regényével, amiért 2002-ben kapott Nobel-díjat.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 31. / 07:25

Akit itt felejtettek – Lugosi Viktória könyvbemutatója a 8. Kolozsvári Zsidó Napokon

Véget ért a 8. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Határtalan Kultúra program és a Kolozsvár Társaság szervezett. Ennek keretében mutatták be Lugosi Viktória: Akit itt felejtettek című, a Pesti Kalligram gondozásában idén megjelent regényét, a szerzővel Visky András író beszélgetett.

Megemlékezések / 2023. Október 15. / 14:11

Elhunyt a magyar zsidó családból származó Louise Glück Nobel-díjas költő

– Nyolcvan éves korában elhunyt Louise Glück amerikai költő, 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be szombat hajnalban Jonathan Galassi, Gluck szerkesztője. A Svéd Akadémia 2020-as indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapta, amely rideg szépségével az egyéni létet egyetemessé teszi. Glück a 16. női irodalmi Nobel-díjas volt.

Megemlékezések / 2023. Október 02. / 10:47

Ma 70 éve halt meg Szép Ernő költő, író, drámaíró

„Szép Ernő – voltam." A legenda szerint a második világháború után már így mutatkozott be Szép Ernő (eredeti nevén Schön Ezékiel), a XX. század első felének kiemelkedő magyar írója, utalván arra, hogy elszálltak fölötte az évek. Holott az összetéveszthetetlen stílusú és nyelvezetű nagy magyar író mindössze 69 évesen halt meg, méghozzá éppen 70 évvel ezelőtt, 1953. október 2-án.

Kultúra / 2022. Augusztus 24. / 11:42

Vándor Arameus: Barukh kötetbemutatója az Izraeli Kulturális Intézetben

Barukh a művészneve annak az Izraelben élő magyar költőnek, akivel legközelebb személyesen a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben találkozhatnak a Vándor arameus című irodalmi esten. Lesz felolvasás, dedikálás és izgalmas beszélgetés Izrael mindennapjairól.

Kultúra / 2022. Augusztus 08. / 10:21

Egy nagy írónemzedék előfutára: az elfeledett Emmanuil Kazakevics

A zsidó irodalom fennmaradását a szívén viselő, a háborús prózában pedig elsőként új hangot megütő Emmanuil Kazakevics (1913-1962) pályáján kalauzolja végig az olvasót Földeák Iván. A szerző szerint a halála után elfeledett író legjobb írásai az érzékeny problémafelvetésükkel és hiteles lélekelemzésükkel valami olyasmit kezdtek el, amit később az új szovjet háborús irodalom teljesített be. A Moszkvatér.com írását ajánljuk.

Megemlékezések / 2022. Július 19. / 11:29

Ma 85 éves Sárközi Mátyás, Isten éltesse!

Ma töltötte be 85. születésnapját Sárközi Mátyás író, költő, újságíró, aki éppen olyan regényes életet élt és él, amilyen regényes családból származik. Hiszen Vészi József, a legendás Budapesti Napló alapítója volt a dédapja, az ő lánya, Vészi Margit, vagyis Ady Endre nagy szerelme volt a nagymamája, aki aztán nem máshoz ment feleségül, mint a világhírű Molnár Ferenc. Sárközi Mátyást, a brilliáns tehetségű, finom úriembert köszöntjük.

Kultúra / 2022. Június 08. / 10:02

A Mazsike is ott lesz az Ünnepi Könyvhéten

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a budapesti Vörösmarty tér 22-es standjánál várja az olvasókat a 93. Ünnepi Könyvhéten. A Kirschner Péter által vezetett egyesület természetesen dedikálásokat is szervez, az alábbiakban ezekből állítottunk össze egy ajánlót.

Zsidó világ / 2022. Június 01. / 16:03

Olvassunk minél több izraeli szépirodalmat – magyarul is!

Az izraeli irodalomról sokaknak Ámosz Oz és David Grossman, míg a magyar származásúak közül Efráim Kishon neve ugrik be, pedig a kortárs izraeli irodalom ennél sokkal gazdagabb. Szerencsére éppen azzal a céllal fogott össze az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és Izrael budapesti nagykövetsége, hogy a színes, sokrétű izraeli kortárs irodalmat népszerűsítse Magyarországon. Beszélgetés Bartha Anitával és Ledniczky Líviával.