Maccabia, a Sport Ünnepe: Egykor és most

2022. Május 18. / 13:53


Maccabia, a Sport Ünnepe: Egykor és most

Aki mostanában utazik repülőgéppel Izraelbe, a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren nagyon érdekes fotókiállítást láthat a Maccabia játékok elmúlt 90 éves történetéről olyan fotópárok bemutatásában, amelyeken híres sportolók láthatók egykor és napjainkban. A tárlaton megtekinthető Keleti Ágnes portréja is, amelyet Kallos Bea Bar készített. Az Izraelinfo írását ajánljuk.

Kilencven évvel ezelőtt – még mielőtt Izrael állama megalakult volna – tartották az első Maccabiát. Azóta mind a mai napig sportolók tízezrei érkeznek a Maccabia játékokra, a világ második legnagyobb sporteseményére, amelyet a zsidó olimpiának is neveznek. Pillanatok, amelyek a Maccabia története során váltak a sport történelem részeivé, és közel hozták a zsidósághoz a cionizmus eszméjét, erősítik a kapcsolatot Izrael állama és a diaszpóra zsidósága között, megmutatva annak sokszínűségét és komplexitását. És a mai napig is a Maccabia a nemzetközi sport ünnepe – írja az Izraelinfo.com a Maccabia 21 és a PHOTOIS:RAEL közös szervezésében Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren megnyílt fotókiállításról.

A kiállítás „Israel Celebrates Sport – Then and Now” kép-párokban mutatja be a Maccabiák inspiráló történetét, minden kép-pár egy felújított archív, és egy napjainkban készült fotóból áll. Ezt a 19 kép-párt tekinthetik meg a látogatók. Többek között Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról készült egykori és mai fotót – ez utóbbi az Izraelinfo munkatársa, Kallos Bea Bar munkája, amelyet a holokauszttúlélőket bemutató Lonka Projekt számára készített.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Keleti Ágnes egykor és napjainkban, valamint a 2019-ben készült portré alkotója, Kallos Bea Bar – Fotó: Eyal Landesman)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek