Címkék

Sport

Zsidó világ / 2023. Február 28. / 12:41

Jusztin Ádám: A zsidóság óriási szerepet játszik a sporttörténelemben

Mint tegnap beszámoltunk róla: a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában múlt vasárnap megnyílt az a digitális tárlat, amely a hazai és külföldi sportélet nagyjait mutatja be. A kiállítás anyagának összeállításában részt vett Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, akivel a válogatás szempontjairól, valamint a zsidó sport népszerűsítésének egyetemes üzenetéről beszélgettünk. INTERJÚ

Zsidó világ / 2023. Február 27. / 15:21

Sporthírességek bemutatásával gazdagodott a Zsidó Kiválóságok Háza

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában kialakított digitális kiállítás mostantól nemcsak a tudomány és a művészetek, hanem a sport hazai és külföldi zsidó hírességeit is bemutatja. A tegnapi ünnepélyes tárlatmegnyitón többek között jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aki azt mondta: a kiállítás nagyszerűen prezentálja a zsidók jelentős szerepét a modern sport fejlődésében Magyarországon és azon túl.

Élet + forma / 2023. Január 30. / 20:00

Izraelben készül a férfi U19-es futball-válogatott az EB-selejtezős elitkörre

– A Szélesi Zoltán vezette férfi U19-es válogatott tavaly ősszel Walesben harcolta ki az EB-elitkörös szereplést, majd a decemberi sorsoláson kiderült, hogy a címvédő házigazda angolokkal, valamint a törökökkel és az izlandiakkal mérkőzik meg márciusban az Európa-bajnoki szereplést érő csoportgyőzelemért. A csapat Izraelbe utazott, hogy ott kezdje meg a felkészülést az EB-selejtezős elitkörre – adta hírül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Megemlékezések / 2023. Január 26. / 09:37

Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka

A Budapesten zsidó családban született Kronberger Lili műkorcsolyázó 115 évvel ezelőtt, 1908. január 26-án megszerezte a magyar sport első világbajnoki aranyérmét a csehországi Opavában. A kor viszonyaira jellemzően a korabeli magyar sajtó egy része azzal próbálta kisebbítenie érdemeit, hogy vetélytársak nélkül versenyez – ami annyiban igaz volt, hogy a műjégpályát szinte kizárólag férfiak uralták. A sportolónő érdemei azonban: elévülhetetlenek.

Élet + forma / 2023. Január 17. / 15:12

Top tenisz: zsidó útikalauz a 2023-as Ausztrál Nyílt Teniszbajnoksághoz

Az év első nagy nemzetközi sportversenye már a nyakunkon van: a világ teniszcsillagai Melbourne-ben lépnek pályára a hétfőn kezdődött Australian Openen. Mielőtt rátérnénk az idei tornára, emlékezzünk az idén január 6-án, 95 éves korában elhunyt zsidó teniszlegendáról, Dick Savittre. Savitt 1951-ben megnyerte az Australian Open és a wimbledoni Grand Slam-tornát is, és ezzel ő lett mindkét torna történetében az első zsidó származású bajnok.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 20. / 09:14

Igazi hős volt a zsidó ökölvívó, akit egykori csapattársa juttatott haláltáborba

Az 1912-ben Amszterdamban zsidó családban született Ben Brilt az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolójaként jegyzik, aki olyannyira büszke volt zsidóságára, hogy az 1935-ös Makkabi Játékok után – ahol aranyérmet nyert – a ringben mindig olyan sportnadrágot viselt, amelyre Dávid-csillagot varrtak. Ben Brilt és családját éppen egyik volt csapattársa juttatta koncentrációs táborba. A Telex.hu cikkét ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 19. / 10:39

A „labdarúgás Schindlere" üldözöttek százait mentette – kivégzés volt a „jutalom"...

„A labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg” – írta Kertész Gézáról a La Gazzetta dello Sport. Itthon azt se tudják, Kertész Géza kicsoda – írja Hegyi Iván a Jelen hetilap legfrissebb számában. Kertész Géza (1894-1945) futballozott az FTC-ben, volt az Újpest edzője, majd Olaszországban edzőként szerzett hírnevet, Cataniában utcát is neveztek el róla. Idehaza emberek százait mentette a vészkorszakban, míg egy besúgó feljelentése nyomán kivégezték.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 13:21

Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályákon immár ötödik alkalommal csaptak össze múlt vasárnap a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői, hogy a különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengés közepette mérkőzzenek meg egymással az egész országot átfogó Tolerancia Focikupa keretében.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 01. / 10:19

Ilyen még nem volt: Szerveződik a világ legnagyobb zsidó bringás eseménye

Szabó Gál Andrásról, a Budapest–Bamako-rali ötletgazdájáról, a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítójáról legutóbb akkor írtunk, amikor menekülteket tucatjait mentette Ukrajnából. Vele kapcsolatban az a legfrissebb hír, hogy a Maccabi Europe keretein belül kitalálta és javában szervezi az első Tour De Maccabit, amelyen a bringások Lengyelország, Szlovákia és Magyarország zsidósággal kapcsolatos helyeit, létesítményeit érintik Krakkótól Budapestig.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 28. / 18:45

V. Tolerancia Kupa: Felekezetek közötti nemes versengés a focipályán

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályán immár ötödik alkalommal csapnak össze a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői az egész országot átfogó Tolerancia Kupa keretében. A különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengése a Merkapt Sportközpontban lesz (Budapest X. kerület, Maglódi út 12/a) jövő héten vasárnap, azaz szeptember 4-én.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 26. / 09:02

Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

Az akkor még nyugat-németországi Münchenben éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án kezdődött meg a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezvénysorozata, amely szörnyű tragédia emlékévé vált. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet az olimpiai faluban túszul ejtette az izraeli sportolókat, két izraelit a terroristák azonnal megöltek, további kilenc sportoló a túszok kiszabadítására irányuló tűzharcban vesztette életét.