Az izraeli hadsereg a Hamász-túszok után kutatva behatolt egy gázai kórházba

2024. Február 15. / 17:23


Az izraeli hadsereg a Hamász-túszok után kutatva behatolt egy gázai kórházba

– Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette ma az IDF szóvivője. Az IDF titkosszolgálati információi szerint a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében. A kórház alatti alagutakban lehetnek a Hamász legfőbb vezetői.

A kórház egészségügyi személyzete szerint egy beteg meghalt, hat másik pedig megsebesült, amikor reggel az izraeli csapatok odaérkeztek és megkezdték az ott lévők eltávolítását.    

Palesztin jelentések szerint az izraeli katonák a többi között az elraboltak jelenlétére utaló jeleket keresnek, valamint megpróbálják leleplezni a magukat orvosnak vagy kórházi személyzetnek kiadó Hamász-tagokat.    

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli egységek holttesteket visznek el a kórháznál található rögtönzött sírokból. A katonák a sürgősségi osztályon és az egészségügyi intézmény traumakomplexumában erőszakkal evakuálják a menekülteket és a személyzet ott maradt tagjait.    

A nem szállítható csecsemőket és betegeket egy, a komplexum belsejében található régi épületbe irányítják. Ezzel egy időben a palesztin vörösfélhold a városban működő al-Amal kórház környékén is katonai tevékenységről számolt be.    

Az IDF jelentése szerint a Hamász ottani jelenléte miatt tevékenykednek különleges erők a Nasszer kórházban. Az épületben őrizetbe vettek kihallgatás céljából több gyanúsítottat.    

Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket, és külön biztonságos közlekedő folyosót nyitottak számukra a humanitárius táborhely felé. A katonai közlemény szerint „előzetesen felkészítették az akció résztvevőit a feladatra, és tájékoztatták őket a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések károsodása megelőzésének fontosságára".   

Az izraeli biztonságiak szerint a kórház alatt stratégiai alagútrendszer húzódik, ott lehet a Hamász magas rangú tisztviselőinek főhadiszállása. A hadsereg ezt az épületegyüttest jelölte meg, ahol elérhetik a terrorszervezet legfelsőbb vezetőit.

(MTI)

Címlapkép: IDF/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek