Az Iszlám Dzsihád felelős a gázai kórházat ért, több száz áldozatot követelő tragédiért

2023. Október 18. / 10:35


Az Iszlám Dzsihád felelős a gázai kórházat ért, több száz áldozatot követelő tragédiért

– Izrael ma újabb bizonyítékokat tett közé az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban. Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, a terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta a Hamász állítása nyomán, mivel azt közölték, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre, ahol több százan haltak meg. Izraelt Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia és mások azonnal elítélték emiatt.    

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium kezdetben azt közölte, hogy legalább 500 embert öltek meg, de később ezt a számot 200 és 300 közé módosították.    

Izrael csak több óra elteltével, a légierő repülési adatainak elemzése után, s a robbanásról készült felvételek tanulmányozását, s bizonyítékok gyűjtését követően, a történtek kivizsgálása után jelentette meg álláspontját, miszerint az Iszlám Dzsihád a hibás: izraeli településekig el nem jutott, hanem még az övezetben felrobbant rakétái okozták a tragédiát a gázai kórházban.

A telefonbeszélgetések mellett a robbanás videófelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani. Nemcsak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A katonai szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

Képernyőkép 2023-10-18 103424.jpgForrás: IDF – Facebook

„A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított" – mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. „Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja" – tette hozzá a szóvivő. 

Az elfogott hangfelvételeken többek között az alábbiak hangzanak el:

– Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
– Micsoda?
– Azt mondják, a Dzsihádé volt.
– A miénk?
– Úgy tűnik!
– Ki mondja?
– Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek