„Az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell"

2023. Március 02. / 09:49


„Az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell"

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakember folytatott eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által a napokban Budapesten tartott konferencián. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg a Danube Institute kutatói által szerkesztett Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality (Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság) című, két kötetes angol nyelvű munka.

Az említett könyv számos zsidó civil szervezet és vallási közösség vezetőjével készített mélyinterjúkon keresztül mutatja be a magyar zsidóság életét. 

A rendezvényt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete nyitotta meg, aki rámutatott: egy felmérés szerint Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában. Figyelmeztetett arra is, hogy a modernkori antiszemitizmus gyakran Izrael-ellenességként jelenik meg. 

nk.jpgJákov Hadas-Handelsman nagykövet. Fotó: Danube Institute/Facebook

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint az antiszemitizmus ellen folyamatosan küzdeni kell, ugyanakkor a kötet tanulságai alapján a negatív nyugati tendenciák ellenére Magyarországon egyértelműen javult a helyzet az utóbbi évtizedben. 

A könyvet szerkesztő Jeffrey Kaplan, a Danube Institute amerikai vendégkutatója szerint a nyugati mainstream média gyakran torz képet fest Magyarországról, amelyet a helyszíni kutatások és interjúk egyértelműen cáfolnak. 

Kovács András, a CEU professzora szerint az antiszemitizmus nemcsak Izrael-ellenességben és erőszakos cselekményekben nyilvánulhat meg, így annak minden formája ellen küzdeni kell. 

Oberlander Báruch rabbi, a Chábád Lubavics irányzat magyarországi megteremtője és vezetője bemutatta, hogyan segít megőrizni a hászid közösség a külföldi zsidó közösségekben a magyar kultúrát és hagyományokat. 

Az előadók között szerepelt továbbá Jehuda Hartman, a Bar Ilan University professzora, Menachem Karen-Kratz, független izraeli professzor, Szabó György, a MAZSÖK elnöke, Mordechai Inbari, a University of North Carolina professzora, Schönberger Ádám, a MAROM Klub Egyesület elnöke, valamint Pécsi Tibor, az Élet Menete Alapítvány történésze, pedagógiai szakértője. 

Az előadók az antiszemitizmus kérdéskörén kívül kitértek a magyar zsidóság demográfiai helyzetére, történelmi tapasztalataira, a holokauszt emlékezetére, valamint a zsidó kulturális élet jellegzetességeire. Az előadók megvitatták a zsidóság előtt álló jelenlegi kihívásokat, valamint bemutatták meglátásaikat arról, hogy hogyan lehet megőrizni a zsidó identitást, kultúrát és hagyományokat a XXI. században.

(A Danube Institute sajtóközleménye)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
JadbeJad 2023 - Újra indul a támogatási program
Zsidó világ
Emelt fejjel: Istennek mindenki számít – Jó szombatot!