Hozzávalók

  • 500g savanyú káposzta
  • 5-6 levél káposzta
  • 1 nagy és egy kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1/2 libamell, libahasháj
  • 300-400 g marhalapocka
  • 200g rizs
  • 1 tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 dl paradicsomlé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 késhegynyi rózsapaprika
  • ízlés szerint só, törött bors

Elkészítés

  1. A savanyú káposztát ízlés szerint hideg vízben kimossuk. Ezután egy nagyobb fazékban, egy kanál zsírban a nagyobbik, szálasra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a káposzta nagyobbik részét. Közben elkészítjük a tölteléket: megdaráljuk, a kikóserozott marha- és libahúst, valamint a libahashájat, belereszeljük a kisebb fej vöröshagymát, az egyik gerezd fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és a tojást is hozzáadjuk. A megmosott rizst beletesszük, jól eldolgozzuk. A kész töltelék egy részét a levelekbe töltjük, egy részből kis gombócokat készítünk, és a káposztaágyra helyezzük. A maradék káposztával betakarjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Feltesszük Főni. Közben elkészítjük kevés fokhagymával és rózsapaprikával ízesítve a rántást. Felengedjük a paradicsomlével, és a káposztához adjuk, de előbb kiemeljük a töltelékeket, és a levet hagyjuk elfőni. A végén visszahelyezzük a töltelékeket, és összeforraljuk. Ízlés szerint édesítjük.