Akit itt felejtettek – Lugosi Viktória könyvbemutatója a 8. Kolozsvári Zsidó Napokon

2023. Október 31. / 07:25


Akit itt felejtettek – Lugosi Viktória könyvbemutatója a 8. Kolozsvári Zsidó Napokon

Véget ért a 8. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Határtalan Kultúra program és a Kolozsvár Társaság szervezett. Ennek keretében mutatták be Lugosi Viktória: Akit itt felejtettek című, a Pesti Kalligram gondozásában idén megjelent regényét, a szerzővel Visky András író beszélgetett. 

– Mindezidáig feldolgozatlan eseményeket tár fel Lugosi Viktória új regénye a Szeged melletti Deszken a második világháború után működő gyerekfaluról, ahová az árva és félárva zsidó gyereket vitték, hogy testileg feltáplálják, lelkileg meggyógyítsák, majd továbbküldjék őket, hogy testben és lélekben egészségesen új életet kezdjenek Izraelben. A többséget nehezen, de kicsempészték, és voltak, aki maradtak. Lugosi Viktória Akit itt felejtettek című regényének kolozsvári könyvbemutatóján Visky András író beszélgetett a szerzővel a 8. Kolozsvári Zsidó Napok keretében – írja a magyar nyelvű  Maszol.ro portál.

– Nevezhetjük megbocsátás-regénynek? – erre kérdezett rá Visky András a kolozsvári Bulgakov kávéházban hétvégén tartott könyvbemutatón. Lugosi Viktória szerint a kulcs ebben a megértés. A regényben 

„egy lány keresi az apja történetét, és próbálja megérteni, hogy miért lett olyan, amilyen. Hol az 1945-47 közötti időszakban járunk, hol pedig a jelenben zajlanak az események. A regény alapkérdése, hogy ennek a korszaknak itt Európában, az elhallgatásnak milyen szerepe van, a csönd az mit vált ki évek, évtizedek nyomása alatt” 

– sorolta a regény kérdéseit Lugosi Viktória, aki véletlenül értesült róla, hogy egyáltalán létezett a gyerekfalu a deszki Gerlizcy-kastélyban, amit azonban sem a falu, sem a kastély történetében nem említenek.

„Az írónak az ujja begyében van, hogy nem a nagyot kell tudni, hanem a részleteket” – emelte ki Visky András az írónő stílusával kapcsolatban. A regénybeli események kapcsán elmondta: bár „a gyerekek elveszítették szüleiket, mégis élni akarnak, jó hangulat van a gyerekfaluban. Végül kicsempészik őket Izraelbe, hiszen csakis így lehetett akkor, nem engedték be őket Izraelbe, mivel brit fennhatóság alatt van ekkor”.

A Maszol.ro írása teljes terjedelmében itt olvasható

Fotó: Székely Zita/Maszol.ro

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Our Leaders
Prof. dr. Andor Grósz, President of Mazsihisz
Hírek, lapszemle
Megdöbbentő, hogy hol volt a Hamász adatkezelő központja