Zsidó földalatti mozgalom – hamarosan a hazai mozikban

2023. December 20. / 14:36


Zsidó földalatti mozgalom – hamarosan a hazai mozikban

Az izraeli titkosszolgálatnak négy évébe került, míg végre sikerült fogást találnia a Jewish Underground (Zsidó földalatti mozgalom) nevű jobboldali terrorszervezeten. Bűnügyi történetnek is beillik, ahogyan dokumentumfilmjében Shai Gal rendező a mozgalom történetét rekonstruálja, a kulcsfigurákkal folytatott interjúkban pedig megszólalnak maguk a szélsőséges mozgalmárok. 

„Puskaporos hordón ülünk, de a film elkészülhetett...  Az izraeli titkosszolgálatnak négy évébe került, míg végre sikerült fogást találnia a Jewish Underground (Zsidó földalatti mozgalom) nevű jobboldali terrorszervezeten" – írja a Cinemacity.hu ismertetője  az izraeli Shai Gal rendező The Jewish Underground című, 90 perces dokumentumfilmjéről, amelynek magyarországi bemutatója a hazai mozikban 2024. január 27-én lesz. Ez azt jelenti, hogy jövőre immár a szélesebb közönségnek is lehetősége lesz megtekinteni az alkotást, amelyet Magyarországon a 2019-es Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon mutattak be először.

Az ismertető szerint ,,miután az 1980-as években a csoport számos sikeres támadást mért a muszlimokra, titkos tervük a Sziklamecset felrobbantása lett. A szent hely elpusztítása azonban egy közel-keleti nukleáris háborúhoz, sőt, akár a harmadik világháborúhoz vezethetett volna. Bűnügyi történetnek is beillik, ahogy Shai Gal rendező az eseményeket rekonstruálja, a kulcsfigurákkal folytatott interjúkban pedig megszólalnak az elkövetők is, akik azt állítják, hogy semmi rejtegetnivalójuk sincs. Napjainkig nyomon követve őket Shai Gal feltárja, hogy a Jewish Underground börtönből kiszabadult tagjai megtalálták az utat a mai Izrael politikai hatalmának szívébe".

A film gyártója az Izrael 2017, az alkotás héber nyelvű. 

Címlapkép: képkocka a filmből via Szombat.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek