Címkék

Filmművészet

Kultúra / 2023. Március 13. / 08:54

Oscar-díjat kapott a magyar származású Jamie Lee Curtis

Magyar idő szerint ma hajnalra virradóan kiosztották a világ legrangosabb filmművészeti díját, az Oscart, a díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című amerikai film. Az ebben a műben nyújtott alakításáért Jamie Lee Curtis elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját. A művésznő 2021 májusában látogatott el a Dohány utcai zsinagógába, valamint magyar zsidó felmenőinek lakhelyére, Mátészalkára is.

Közélet / 2023. Február 01. / 14:24

Doktor Moll: A bárányok nem hallgatnak

Nagyon nagy valószínűséggel ma nem égetnék el elevenen azokat a bárányokat, amelyek Elek Judit filmrendező Tutajosok című, 1990-es filmjének nyitójelenetében váltak a lángok martalékává a filmművészet oltárán. Elek Judit nagy rendező, a filmje jelentős alkotás, 1990 óta azonban történt egy és más az állatok védelme érdekében. VÉLEMÉNY

Hírek, lapszemle / 2023. Január 31. / 10:29

Elek Judit Rotterdamban: „Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk"

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó, retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó, 1990-es Tutajosok kapcsán a rangos Variety művészeti magazin elevenítette fel azt a kegyetlen jelenetet, amelyben bárányokat égetnek el elevenen. A kérdés: lehet-e a művészet érdekében állatokat kínozni?