Elindult Ungváry Krisztián új honlapja: itt a Kitörésnapja.hu

2021. Február 14. / 20:36


Elindult Ungváry Krisztián új honlapja: itt a Kitörésnapja.hu

A Kitörés napja oldal alkotóinak célja, hogy a honlap a kitörési kísérlettel kapcsolatos érdekes tartalmakat osszon meg. Fontosnak tartották, hogy megjelenítsenek olyan személyeket, akik egyszerű katonatisztként vettek részt a kitörésben, de fontosnak tartották azt is, hogy a válogatásban olyanok is szerepeljenek, akik miatt nehéz a második világháborús német halottakra történő emlékezés.


Jelentős lépést tett Ungváry Krisztián annak kapcsán, hogy az 1945 februárjában Budapesten történt német katonai akció megtisztulhasson az elmúlt évek alatt rárakódott szélsőjobboldai szennytől: a történész az évfordulóra időzítve elindította a Kitörés napja című weboldalt

Az új honlap fogalomtárral, életrajzokkal, tanulmányokkal és virtuális túrával igyekszik feltárni az esemény hátterét. A Mítosz és valóság című menüpont alatt a hiedelmeket vetik össze a valóságos tényekkel. E hiánypótló rész rávilágít arra: téves az a kitörés igazolására sokszor elhangzó érv, miszerint a harcnak az lett volna az értelme, hogy ezzel az akcióval egyúttal Európát is megvédjék a Vörös Hadseregtől. 

A valóság az, hogy addigra Nyugat-Európa már a nyugati szövetségesek birtokában volt, a  semleges államok ere a védelemre nem szorultak rá, a német hadsereg és a nyilas bábkormány tehát  kizárólag a náci Németország érdekterét védhette. 

Mint a honlapon olvasható: ,,ugyan a kitörés nem, de Budapest ostroma tagadhatatlanul hozzájárult a háború elhúzódásához és ahhoz, hogy a Vörös Hadsereg nem jutott annyira messze nyugatra". Hangsúlyozzák: nem lehet úgy emlékezni Budapest ostromára, ha nem foglalkozunk azzal a politikával, amit Budapesten Szálasi Ferenc, Hitler vagy Sztálin kívánt megvalósítani.

(Címlapkép: Kitörésnapja.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Újabb tűzharcok Ciszjordániában a Hamász ellen
Zsidó világ
Tanfolyam indul a zsidóság alapjairól Szegeden

Kommentek