Schweitzer Gábor az örökjáradék-ügyről: Igazságot, igazságot kövess

2021. Május 12. / 15:50


Schweitzer Gábor az örökjáradék-ügyről: Igazságot, igazságot kövess

Az is könnyen belátható, hogy az engedményezési megállapodásnak nincs vallásjogi tartalma. Ebből az is következik, hogy tisztán polgári jogi aktus révén, a magyar polgári jog által biztosított keretek között peresíthető, ha nincs más lehetőség a vitatott kérdések peres eljáráson kívüli rendezésére – írja Schweitzer Gábor jogtudós a Szombatban megjelent elemzésében.

Az engedményezési megállapodás olyan jogi aktusnak tekinthető, amelyre a magyar polgári jog rendelkezései irányadóak. Ezt maga a megállapodás 16. pontja is nyilvánvalóvá tette, amikor azt rögzítette, hogy „[A] jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és az alkalmazandó hatályos jogszabályok irányadóak.” Ez a kitétel azt is jelenti, hogy a megállapodásban részes felek a hatályos magyar jogszabályok szerint járnak el abban az esetben is, amennyiben jogvitájuk támadna egymással – írja a Szombatban az örökjáradék-ügyről közölt cikkében Schweitzer Gábor jogtudós.

Mint fogalmaz: „Az is könnyen belátható, hogy az engedményezési megállapodásnak nincs vallásjogi tartalma. Ebből az is következik, hogy tisztán polgári jogi aktus révén, a magyar polgári jog által biztosított keretek között peresíthető, ha nincs más lehetőség a vitatott kérdések peres eljáráson kívüli rendezésére. Már pedig jelen esetben nyilvánvalóan a per elkerülése, illetve tárgyalás útján történő rendezése lenne kívánatos. Az a felvetés, hogy egy Jeruzsálemben működő bét din kvázi választott bíróságként is értelmezhető, legfeljebb abban az esetben lehetne irányadó, amennyiben a választott bíróság elé fordulásról az érintett felek előzetesen megállapodtak volna. Ilyen előzetes megállapodásról azonban nincs tudomásunk".

Schweitzer Gábor arra a következtetésre jut, hogy ha a Polgári Törvénykönyv alapján eleve együttműködésre szoruló felek a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során „a jóhiszeműség és a tisztesség” követelményeinek megfelelően járnak el, akkor végső soron a Mislé – Példabeszédek Könyve – felfogását valósítják meg: „Ki igazságot és szeretetet követ, találni fog életet, igazságot és tiszteletet” (Mislé 21:21).

A teljes írás ide kattintva olvasható, a Mazsihisz összefoglalóját pedig itt találják.

(Címlapkép: Tóraszekrény-takaró a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek