Schweitzer Gábor az örökjáradék-ügyről: Igazságot, igazságot kövess

2021. Május 12. / 15:50


Schweitzer Gábor az örökjáradék-ügyről: Igazságot, igazságot kövess

Az is könnyen belátható, hogy az engedményezési megállapodásnak nincs vallásjogi tartalma. Ebből az is következik, hogy tisztán polgári jogi aktus révén, a magyar polgári jog által biztosított keretek között peresíthető, ha nincs más lehetőség a vitatott kérdések peres eljáráson kívüli rendezésére – írja Schweitzer Gábor jogtudós a Szombatban megjelent elemzésében.

Az engedményezési megállapodás olyan jogi aktusnak tekinthető, amelyre a magyar polgári jog rendelkezései irányadóak. Ezt maga a megállapodás 16. pontja is nyilvánvalóvá tette, amikor azt rögzítette, hogy „[A] jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és az alkalmazandó hatályos jogszabályok irányadóak.” Ez a kitétel azt is jelenti, hogy a megállapodásban részes felek a hatályos magyar jogszabályok szerint járnak el abban az esetben is, amennyiben jogvitájuk támadna egymással – írja a Szombatban az örökjáradék-ügyről közölt cikkében Schweitzer Gábor jogtudós.

Mint fogalmaz: „Az is könnyen belátható, hogy az engedményezési megállapodásnak nincs vallásjogi tartalma. Ebből az is következik, hogy tisztán polgári jogi aktus révén, a magyar polgári jog által biztosított keretek között peresíthető, ha nincs más lehetőség a vitatott kérdések peres eljáráson kívüli rendezésére. Már pedig jelen esetben nyilvánvalóan a per elkerülése, illetve tárgyalás útján történő rendezése lenne kívánatos. Az a felvetés, hogy egy Jeruzsálemben működő bét din kvázi választott bíróságként is értelmezhető, legfeljebb abban az esetben lehetne irányadó, amennyiben a választott bíróság elé fordulásról az érintett felek előzetesen megállapodtak volna. Ilyen előzetes megállapodásról azonban nincs tudomásunk".

Schweitzer Gábor arra a következtetésre jut, hogy ha a Polgári Törvénykönyv alapján eleve együttműködésre szoruló felek a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során „a jóhiszeműség és a tisztesség” követelményeinek megfelelően járnak el, akkor végső soron a Mislé – Példabeszédek Könyve – felfogását valósítják meg: „Ki igazságot és szeretetet követ, találni fog életet, igazságot és tiszteletet” (Mislé 21:21).

A teljes írás ide kattintva olvasható, a Mazsihisz összefoglalóját pedig itt találják.

(Címlapkép: Tóraszekrény-takaró a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Az utolsó zsidó Tiszafüreden
2021. Június 15. / 13:09

Az utolsó zsidó Tiszafüreden

Kommentek