Amerikai elitegyetemisták Budapesten, avagy „érzékenyítés" testközelből

2024. Május 28. / 09:03


Amerikai elitegyetemisták Budapesten, avagy „érzékenyítés" testközelből

A Harvard és a Yale húsz-húsz hallgatója látogatott Budapestre, hogy megismerkedjen a magyar zsidóság történetével, s főleg a jelenével. Az egyetemisták jártak a Mazsihisz-székházban, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, valamint a Dohány-zsinagógában. Vezetőjük Erdős Zebulon (Harvard) volt, akit az út egyik izraeli vezetője így nevezett: „a magyar zsidóság amerikai nagykövete”.

– Etnikai, vallási és kulturális értelemben a legszínesebb társaság – így jellemezte Erdős Zebulon azokat az egyetemistákat, akik múlt héten töltöttek négy napot Budapesten. A fiatalember 22 éves, kisgyermekkora óta az Egyesült Államokban él a családjával, jelenleg a Harvard végzős hallgatója. Őt Ishay Shamit, az út izraeli koordinátora így jellemezte: „hihetetlenül kedves és okos fiú, igazán büszkék lehettek rá, hogy magyar zsidóként tanul a Harvardon”. Majd a szavait ezzel magyarázta: 

– Ezek az elitegyetemisták a jövő politikai és gazdasági vezetői, akik számára Zeb a magyar zsidóság amerikai nagykövete.

A Harvard és a Yale Egyetem tavaly ősszel kezdte szervezni ezt a tanulmányutat, amelyen a két egyetemről 20-20 diák vehetett részt. Eredetileg Auschwitz-Birkenau volt a cél, de Erdős Zebulon ötletére beiktatták a budapesti látogatást is, hogy a diákok ne csak a halottainkkal történt rettenet helyszínét lássák, hanem azt is: milyen egy élő, virágzó zsidó közösség. Ezért részt vettek egy szombatfogadáson is a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.

A budapesti látogatásban jelentős szerepet játszott, hogy Erdős Zebulon középiskolás korában a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban dolgozott önkéntesként. 

20240523_135001.jpgA Mazsihisz-székház Goldmark termében

Időközben megtörtént október hetedike rettenete, majd utána a több  amerikai egyetemen fellángoló antiszemitizmus, ami (sajnos) mélyebb értelmet is adott a tanulmányútnak. A híradások szerint sok egyetemen palesztinpárti diákok demonstráltak, ám aligha hihető, hogy gondolkodásukat kizárólag a „mindenkori kisebbségvédelem” határozza meg, sokkal inkább a palesztinpártiságba és Izrael-ellenességbe bújtatott antiszemitizmus.

Ebből a szempontból óriási jelentősége volt annak, hogy a két elitegyetem 40 hallgatója testközelből élhette át: milyen egy valódi zsidó közösség, s milyen drámai következményei vannak az antiszemitizmusnak.

A diákok közül többen életükben először jártak Európában, s szinte egyikük sem volt még Magyarországon. A szervezők természetesen nem kategorizálták a résztvevőket vallási hovatartozás szerint, de azért a velük folytatott beszélgetésekből az kiderült, hogy többségük nem zsidó. 

Beszéltünk egy lánnyal, aki a Yale egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanul, ő például eléggé rácsodálkozott a budapesti zsidó életre – és több diáktársához arra is, hogy miképpen történhetett meg velünk a holokauszt. A magyar zsidó történelemről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke tartott nekik rövid összefoglalót, aki dr. Kunos Péterrel, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetőjével fogadta őket a felekezet Síp utcai székházában. 

20240523_135050.jpgBalról jobbra: Erdős Zebulon, dr. Grósz Andor, dr. Kunos Péter

Ezután a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítását tekintették meg – ez volt az a helyszín, ahol igazából rádöbbenhettek: milyen vallási és kulturális értékei voltak annak a magyar zsidó közösségnek, amit a holokauszt szinte teljesen elpusztított.  

Látható és tapintható volt a megrendültségük – remélhetőleg ezt a megrendültséget is megemlítik majd az Egyesült Államokban azoknak a diáktársaiknak, akik palesztin kendőbe burkolózva tüntetnek Izrael és a zsidóság ellen. 

Útjuk Budapestről Lengyelországba, Auschwitz-Birkenauba vezetett, ahol a már említett Ishay Savit kalauzolta őket. Június elején utaznak haza, felvértezve azokkal a másoknak is átadható történelmi ismeretekkel, amelyeket az érzelmi megérintettség minden bizonnyal még hitelesebbé tesz. 

(A budapesti programokat Dóra Bálint, Halász Eszter és Toronyi Zsuzsanna szervezte. A címlapképen Nemecsek Panni, a múzeum munkatársa beszél az intézmény gyűjteményéről.) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek