Címkék

Holokauszt

Megemlékezések / 2023. Január 27. / 14:18

A jóvátehetetlen jövője és a remény

Az egymillió meggyilkolt kisgyerekre emlékeznek most az emlékmécses-gyerekek a második és a harmadik nemzedékben. És nő fel egy új nemzedék, akiknek az ükszüleikről van szó, akiknek már kegyelettel őrzött történelemmé válik majd mindez.

Tudomány / 2023. Január 27. / 10:47

Csapody Tamás: Cservenka, a büntetlenül maradt vérengzés

A második világhávorúban a szerbiai Borból 3400 embert 18 nap alatt hajtottak el a 360 kilométerre lévő Cservenkába. A következő napok a holokauszt és a magyar történelem legvéresebb napjai közé tartoznak. A tettesek büntetlenül megúszták – írja Csapody Tamás a Telex.hu portálon. A tömeggyilkosságokért elsődlegesen felelős Hermann Fogy SS-hadnagy egy luxuskörülményeket nyújtó bajorországi öregotthonban halt meg 1993-ban.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 26. / 15:03

EP-elnök: a holokauszt a történelem legnagyobb bűncselekménye volt

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: „a holokauszt, amelyet úgy szerveztek meg, hogy több generációra kiterjedően félelmet okozzon, egy dehumanizációs folyamattal indult a felvilágosodás korszakában. A riasztók már rég szóltak, de senki nem emelte fel a hangját ellene” – fogalmazott Metsola.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 11:31

Bemutatták az Edith Bruckról szóló filmet, a premierre a pápa üzenetet küldött

A magyar, a vatikáni és az izraeli diplomácia is képviseltette magát a magyar származású holokauszttúlélő, Edith Bruck életéről készített új dokumentumfilm első vetítésén, melyet a római magyar kulturális intézetben tartottak tegnap este. Az alkalomra Ferenc pápa is üzenetet küldött. Edith Bruck a premier előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: az emlékezés mindig nagyon fontos, tegnap is az volt, ma is az, és holnap is az lesz, ezért folytatja a tanúságtételt.

Megemlékezések / 2023. Január 20. / 12:47

Wannsee-i konferencia: ahol a nácik több millió ártatlan ember haláláról döntöttek

1942. január 20-án zajlott a II. világháború egyik legmegdöbbentőbb konferenciája a Berlin délnyugati részén elhelyezkedő Wannsee városrészben, a wannsee-i tó mellett lévő, impozáns villában, amely korábban egy zsidó ember tulajdona volt, de a nácik rekvirálták a Birodalmi Biztonsági Főhivatal számára. Ekkor 11 millió európai zsidó emberre mondtak ki halálos ítéletet. PETNEHÁZI ZSIGMOND írása honlapunknak

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 14:06

Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 13:22

Sümegi holokauszttúlélők és leszármazottaik találkozóját szervezik

A múlt év nyarán a vészkorszakban elhurcolt sümegiek emlékére tartottak egy megemlékezést a helyi zsinagógánál, s azóta fölvetődött az az ötlet, hogy idén nyáron megszervezik a sümegi holokauszttúlélők, valamint a másod- és harmadgenerációs leszármazottak találkozóját. A Mazsihisz.hu honlapja szeretne segítséget nyújtani a szervezésben, ezért cikkünkben megadjuk a főszervező elérhetőségeit.

Tudomány / 2023. Január 11. / 19:17

Novák Attila előadása a Bar Ilan Egyetem Magyarország Fórumán

A holokauszt-kutatás jelenlegi magyarországi helyzetéről tartott előadást az izraeli Bar Ilan Egyetemen frissen megalakult Magyarország Fórum első ülésén Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet munkatársa. A fórum az Arnold and Leone Finkler Institute of Holocaust Research keretében jött létre.

Megemlékezések / 2023. Január 10. / 09:06

Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében helyezett el botlatóköveket a napokban a család kezdeményezésére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a Rákos út 197. számú ház előtt, ahonnan nyilasok hurcolták el a 33 éves Éliás Béláné Salamon Mártát és 8 éves kislányát, Éliás Ágnest 1944-ben. Az áldozatokat Auschwitzba deportálták, ahol mindkettejüket megölték.

Kultúra / 2023. Január 03. / 10:15

Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című szerzeményét, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:42

A hét műtárgya: A kunmadarasi zsinagóga alapító okirata

Három évvel a kunmadarasi zsidók deportálása előtt, 1941-ben új zsinagógát építtettek a hívek Kunmadarason. Nem menekülésbe fektettek pénzt és energiát, hanem egy új zsinagógába. Őszintén hihették, hogy a történelem legnagyobb vihara majd elvonul a fejük felett, de addig imádkozni csak kell valahol. Tisztában voltak vállalkozásuk időszerűtlen hősiességével, de szerettek volna, ameddig lehet, élni – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.