Címkék

Holokauszt

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 29. / 10:50

„Horthy Hitlertől remélte Magyarország zsidótlanítását"

A csaknem 100 évesen is aktív háziorvosként dolgozó dr. Körmendi István tegnap a Népszavában jelentette meg a „Horthy valósága, ahogy megéltem" című írását, amelyben azt fejti ki: miért tartja felháborítónak, hogy Horthy Miklós szobra bekerült a magyar parlament szélsőjobboldali alelnökének dolgozószobájába. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 28. / 20:22

Mécsest gyújtott Auschwitzban Arnold Schwarzenegger

A színész magánlátogatás keretében ment el Auschwitzba, megtekintette a kiállítások egy részét, a krematóriumokat, és végigsétált a vasúti rámpán, ahol a németek a táborba deportált zsidókat csoportosították.

Közélet / 2022. Szeptember 24. / 20:49

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Éger Edit holokauszttúlélő, író, pszichológus

Novák Katalin köztársasági elnök San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit, írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 22. / 16:13

150 éve született Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megteremtője

A világhírű Richter Gedeon, az első magyar gyógyszergyár alapítója szabadalmaztatta az ugyancsak világhírű Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenítő tablettát, és egyik készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban. 1944. december 30-án magyar nyilasok meggyilkolták Budapesten. Emlékét és sorsát nem felejtjük.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 18. / 20:13

Mártírjainkra emlékeztünk a Kozma utcai temetőben

Vasárnap reggel tartotta hagyományos mártír megemlékezését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Chevra Osztálya a Kozma utcai temetőben. Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szavait követően Mester Tamás, a BZSH elnöke emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, kiemelve: évről-évre kötelességünk ezen a napon fejet hajtani azok emléke előtt, akik a náci tömegmészárlás során életüket vesztették a haláltáborokban.

Kultúra / 2022. Szeptember 16. / 09:32

Emberszag: Gyabronka József remekel Szép Ernő szerepében

A nemrég véget ért Zsidó Kulturális Fesztivál keretében tartották az Emberszag című film-szín-játék című film ősbemutatóját a Madách Színházban. A Szép Ernő azonos című regényéből, naplójegyzeteiből, egyéb írásaiból Ferencz Győző költő állította össze a mű szövegét, a főszerepben, azaz Szép Ernőként Gyabronka Józsefet láthattuk, aki voltaképpen a vállán viszi az egész filmet. Nélküle nem lett volna az igazi.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 14. / 10:09

Emlékmenet Radnóti Miklós mártír költő tiszteletére Győrtől Abdáig

Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor szervezésében és vezetésével – köszöntőkkel, szavalatokkal és megemlékező beszédekkel gazdagított – emlékmenetet tartanak Győrből indulva Abdára, Radnóti Miklós meggyilkolásának helyszínére szeptember 17-én, azaz ezen a héten szombaton 13 órától. Gyülekezés délután fél egytől a győri Kazinczy Gimnázium előtt. Előreláthatólag több mint százan vesznek részt az emlékmeneten, de még lehet csatlakozni!

Megemlékezések / 2022. Szeptember 12. / 11:07

Komárom: A rettenet megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is

Szlovákiában szeptember 9-e a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napja, ebből az alkalomból szervezett megemlékezést a komáromi Selye János Gimnázium a Komáromi Zsidó Hitközséggel közösen. A helyi zsinagógában egyperces néma csönddel emlékeztek a holokauszt áldozataira, majd Paszternák Antal, a hitközség elnöke és felesége köszöntötte a résztvevőket – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma portál.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 01. / 15:52

Jó emberek voltak – Dési János dokumentuminterjúja a Klubrádióban

Az elpusztított nagydobronyi zsidóságról, valamint a velük való együttélésről szól az a dokumentuminterjú, amelyet Dési János újságíró készített, s amelyet hangjáték sávban rádiószínház gyanánt ad le a Klubrádió szeptember 3-án, szombaton délután 2 órakor. Mivel ez az időpont a sábesz idejére esik, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a műsort másnap, azaz szeptember 4-én, vasárnap reggel 8-9 óra között újra leadja a rádió.

Közélet / 2022. Augusztus 31. / 20:13

NÜB: A vészkorszakot túlélők nevében követeljük a Horthy-szobor eltávolítását

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a koncentrációs tábort, gettót, munkaszolgálatot túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt, és azt követeli a magyar állam vezetőitől, hogy lépjenek fel a szobor eltávolítása érdekében, mert az nemcsak sérti, de valósággal szembeköpi a Horthy-rendszer áldozatait, az Országház épületét pedig megbecsteleníti.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 31. / 08:53

Heisler András az RTL-nek: Horthy mentegetése „ocsmány cinizmus"

A Parlament egyik alelnöki irodájában tegnap elhelyezett Horthy-szoborról az RTL Klub Híradója is forgatott, s tudósításukban megszólaltatták többek között Heisler Andrást is. A Mazsihisz elnöke a szélsőjobboldali Novák Előd Horthyt mentegető nyilatkozatára így reagált: a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztították.

Tudomány / 2022. Augusztus 27. / 23:20

Ausztria és a soá – időszaki tárlat a Holokauszt Emlékközpontban

Nagy érdeklődés kísérte a „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soá" című időszaki kiállítás megnyitóját és az azt követő panel beszélgetést a Holokauszt Emlékközpontban – olvasható a budapesti Páva utcai intézmény Facebook-oldalán. A megnyitó résztvevőit dr. Zima András igazgató és Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntötte, a tárlat október 14-ig tekinthető meg.