Emlékezzünk: e napon rendelte el Himmler a romák deportálását Auschwitzba

2021. December 16. / 09:48


Emlékezzünk: e napon rendelte el Himmler a romák deportálását Auschwitzba

Ma van az évfordulója annak, hogy 1942. december 16-án Heinrich Himmler, a Schutzstaffel (SS) vezetője elrendelte a romák tömeges deportálását Auschwitzba, ahol mintegy 21 ezer romát gyilkoltak meg.  Emlékezzünk az ártatlanul meggyilkolt emberekre, akiknek mindössze az volt a „bűnük” a nácik szemében, hogy nem „árjáknak” születtek.


A vészkorszakban a roma kisebbségek üldözése és meggyilkolása a német SS kivégző osztagok, a német és nem német hatóságok, állami szervek és  kollaboránsok által szinte ugyanolyan keretek között zajlott le, mint a zsidók ellen elkövetett népirtás. A nácik által megszállt Közép-Kelet-Európában a romák üldözése 1942-ben csúcsosodott ki, mivel a náci vezetők 1942. január 20-án döntöttek a hírhedt wannseei konferencián a „zsidókérdés végső megoldásáról".  

Heinrich Himmler SS-főnök 1942. december 16-án rendelte el a cigányok deportálását Auschwitzba, ahol fekete háromszöggel jelölték a cigányokat, romákat, mint „aszociális elemeket”. Két hónappal később Himmler parancsot adott arra, hogy a nácik által megszállt területekről minden romát Auschwitzba kell  deportálni. A jelenlegi adatok szerint összesen 23 ezer romát hurcoltak a táborba, ahol közülük 21 ezret meggyilkoltak. 

gy.jpg

A második világháborúban a náci birodalom csatlósállamai is részt vettek a roma népirtásban. Horvátországban tömegével mészárolták le az ártatlan embereket, akárcsak Magyarországon, ahol a nyilas uralom alatt, 1944 őszén rengeteg roma embert gyilkoltak meg. 

Közismert történelmi tény, hogy az üldözött romák sok esetben tanúsítottak ellenállást a nácik és a velük szövetséges hatóságok ellen. Részt vettek a partizánmozgalmakban, harcoltak a Vörös Hadseregben, és vannak adatok arra is, hogy romák bújtattak zsidókat, így például a litván zsidó származású Valentina Freimane is egy őt elrejtő roma asszonynak köszönhette az életét. 

Emlékezzünk ma az ártatlanul meggyilkolt mártírokra!

(Címlapkép: roma deportáltak egy bełżeci táborban. Forrás: US Holocaust Memorial Museum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek