Értesítjük kedves hittestvéreinket, hogy az ünnepi maceszt az alábbi helyeken tudják beszerezni.
A macesz, kovásztalan kenyérféle, a régi időkben a rabszolgák és a szegények kenyere volt. E kenyér emlékeztet arra a sietségre is, mellyel a zsidók az egyiptomi fogság földjét elhagyták, nem maradt ugyanis még annyi idejük sem, hogy megvárják, míg az útravalóul szánt kenyér tésztája megkel. A manapság a peszách ünnepe alatt evett macesz csak vizet és lisztet tartalmazhat, 18 percen belül kell megsülnie, nehogy meghámecosodjék (erjedésnek induljon, kovászossá váljék).
Az ünnepi maceszt az alábbi helyszíneken és időpontokban lehet megvásárolni
Budapesti Zsidó Hitközség / VII. ker., Wesselényi u. 7. II. em.
Hétfő, szerda, csütörtök: 8:00-15:00 óra között
Kedden: 8:00-18:00 óra között
Pénteken: 8:00-13:00 óra között
Vasárnap: 8:00-15:00 óra között
Bankkártyás fizetés is lehetséges
II. kerület Frankel Leó út 49.
Hétfőtől-csütörtökig: 7:00-12:00 óra között
Pénteken: 14:00-18:00 óra között
IV. kerület Liszt Ferenc u. 6.
Szombat kivételével minden nap: 9:00-13:00 óra között
VI. kerület Hunyadi tér 3. (félemelet)
Szombat kivételével minden nap: 10:00-12:30 óra között
VII. kerület István út 17. (Bethlen tér)
Szombat kivételével minden nap: 8:30-12:00 óra között
VIII. kerület Nagyfuvaros u. 4.
Szombat kivételével minden nap: 8:00-13:00 óra között
IX. került, Páva u. 39.
Péntekenként délután, 15:00-17:30 óra között.
XI. kerület Károli Gáspár tér 5.
Hétfő: 7:00-9:00 óra között
Csütörtök: 7:00-15:00 óra között
Péntek: 10:00-17:00 óra között
XIII. kerület Hegedűs Gyula u. 3.
Hétfőtől-csütörtökig: 9:00-10:00 és 14:00-16:30 óra között
Vasárnap: 9:00-11:00 óra között
XIV. kerület Scheiber Sándor Iskola
8:00-13 óra között / büfé
Dél-Pest / XX. kerület Téglagyár tér 9.
Péntekenként: 16:00 órától
Árak:
Macesz 1 kg: 1100 forint
Dara 1/2 kg: 550 forint
További információ:
Telefon + fax: 413-5526
E-mail: szertartas@mazsihisz.hu
Ajánlott finomság apróra tört pászkából:
MACESZGOMBÓC KÉSZÍTÉSE 1 tojást, 1 evőkanálnyi libazsírt (olajat) és 2 evőkanálnyi vizet összedolgozunk annyi maceszdarával (apróra tört pászkával), hogy tejbegríz-sűrűségű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel, majd pihentetjük egy órát. Végül vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk belőle, s azokat forró levesben, fedő alatt kifőzzük.
Ajánlott olvasmány:
Szédereste kezdőknek
