Megérkezett az ünnepi macesz

2018. Március 08. / 14:40


Megérkezett az ünnepi macesz

Értesítjük kedves hittestvéreinket, hogy az ünnepi maceszt az alábbi helyeken tudják beszerezni.


A macesz, kovásztalan kenyérféle, a régi időkben a rabszolgák és a szegények kenyere volt. E kenyér emlékeztet arra a sietségre is, mellyel a zsidók az egyiptomi fogság földjét elhagyták, nem maradt ugyanis még annyi idejük sem, hogy megvárják, míg az útravalóul szánt kenyér tésztája megkel. A manapság a peszách ünnepe alatt evett macesz csak vizet és lisztet tartalmazhat, 18 percen belül kell megsülnie, nehogy meghámecosodjék (erjedésnek induljon, kovászossá váljék).


Az ünnepi maceszt az alábbi helyszíneken és időpontokban lehet megvásárolni


Budapesti Zsidó Hitközség / VII. ker., Wesselényi u. 7. II. em.

Hétfő, szerda, csütörtök: 8:00-15:00 óra között
Kedden: 8:00-18:00 óra között
Pénteken: 8:00-13:00 óra között
Vasárnap: 8:00-15:00 óra között
Bankkártyás fizetés is lehetséges

II. kerület Frankel Leó út 49.
Hétfőtől-csütörtökig: 7:00-12:00 óra között
Pénteken: 14:00-18:00 óra között

IV. kerület Liszt Ferenc u. 6.
Szombat kivételével minden nap: 9:00-13:00 óra között

VI. kerület Hunyadi tér 3. (félemelet)
Szombat kivételével minden nap: 10:00-12:30 óra között

VII. kerület István út 17. (Bethlen tér)

Szombat kivételével minden nap: 8:30-12:00 óra között

VIII. kerület Nagyfuvaros u. 4.
Szombat kivételével minden nap: 8:00-13:00 óra között

IX. került, Páva u. 39.

Péntekenként délután, 15:00-17:30 óra között.

XI. kerület Károli Gáspár tér 5.

Hétfő: 7:00-9:00 óra között
Csütörtök: 7:00-15:00 óra között
Péntek: 10:00-17:00 óra között

XIII. kerület Hegedűs Gyula u. 3.
Hétfőtől-csütörtökig: 9:00-10:00 és 14:00-16:30 óra között
Vasárnap: 9:00-11:00 óra között

XIV. kerület Scheiber Sándor Iskola

8:00-13 óra között / büfé

Dél-Pest / XX. kerület Téglagyár tér 9.

Péntekenként: 16:00 órától

Árak:
Macesz 1 kg: 1100 forint
Dara 1/2 kg: 550 forint

További információ:
Telefon + fax: 413-5526
E-mail:
szertartas@mazsihisz.hu

Ajánlott finomság apróra tört pászkából:

MACESZGOMBÓC KÉSZÍTÉSE 1 tojást, 1 evőkanálnyi libazsírt (olajat) és 2 evőkanálnyi vizet összedolgozunk annyi maceszdarával (apróra tört pászkával), hogy tejbegríz-sűrűségű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel, majd pihentetjük egy órát. Végül vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk belőle, s azokat forró levesben, fedő alatt kifőzzük.

maceszgomb__c_leves.jpg

Ajánlott olvasmány:
Szédereste kezdőknek

Macesztorta recept

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek