Mai születésnapos: Gyarmati Fanni, Fifi néni, Radnóti Miklós örök szerelme

2017. Szeptember 08. / 13:45


Mai születésnapos: Gyarmati Fanni, Fifi néni, Radnóti Miklós örök szerelme

Keveset lehettek együtt, nagyon sokat volta külön: Gyarmati Fanni 101 évesen ment el, Radnóti 35 volt, amikor megölték. Hetven éven át volt csendben hűséges hozzá, itt élt közöttünk a magyar irodalom egyik legnagyobb múzsájaként, a Pozsonyi úton.


gyarmati_radnoti.jpg
Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós


„És Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt”-olvassuk az Erőltetett menetben. Az utolsó, minden reményen túli remény képe ez. A vég már közel van, már világos, hogy mi fog történni a munkaszolgálatosokkal, akik nem bírják a tempót. Fölöttük fú a fertelmes halál. Innen nézve Fanni a rőt sövény előtt: szinte túlvilági jelenés. Így, ebben a képben feltűnve maradt meg, vonult be a magyar irodalomba, mint a szelíd költő pásztori múzsája. Egy csak kettejük számára létező idill úrnőjeként. Amikor a férjét exhumálták, a férjét, egy 35 éves fiút, akkor került elő mindez és a bőven csak a 30-as éveiben járó fiatalasszony halhatatlan múzsává és hallgatag özvegyasszonnyá változott szépen és fiatalon. Itt volt közöttünk szinte tegnapig és nemigen lehetett szavát venni.

Végignézte, ahogy kettejükből mitológiai figurák lesznek, az ő Mikje ott volt a tankönyvekben, az antológiákban, az érettségi tételekben, a szavalóversenyeken, a tévében, az esküvőkön, a későbbi kamaszok szerelmes suttogásaiban, csak őmellette nem volt már többé. Fájdalmas titkokat rejtő, szép házasságuk rövid története pedig ott volt a közvetlen közelében, az ő naplóiban részletesen dokumentálva. Így telt el egy teljes emberéletnyi idő, így lett az egykori Gellérthegyi Fifike, a törékeny kislány lassan matrónává, aki túlélt mindenkit némán a saját nemzedékéből és hiába látta mindenki, aki megfordult arrafelé, kiskutyát sétáltatni a Pozsonyi úton, senki nem tudhatta, mi munkál a néma gyász mögött, amelyet 70 éven át hordozott magában. A naplók csak akkor kerültek napvilágra – így akarta –, amikor már ő is elment innen az Eljövendő Világra. Most ezek a páratlan dokumentumok beszélnek egy korszak minden hétköznapi és világtörténelmi nyomorúságáról, fájdalmáról és reményéről. Ezt őrizgette és most már mind láthatjuk. És a rőt sövény előtt álló Fanni képzeleti képe mellé odaállítható Fanni nénié, Fifi nénié is.

„A fasizmus elnyelte az életünket” – mondta egy kivételes alkalommal, amikor interjút adott a Népszabadságnak. Elnyelte és csak a magyar nemzeti emlékezet őrzi. Örökké. Adja Isten, hogy ott már együtt lehessenek. Legyen áldás Gyarmati Fanni emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Búcsú Professzor Dr. Gergely Judithtól
Hírek, lapszemle
Van esély egy új zsidó rádió létrehozására Budapesten

Kommentek