Mai születésnapos: a 70 éves Steven Spielberg, a leghíresebb zsidó rendező

2016. December 18. / 23:03


Mai születésnapos: a 70 éves Steven Spielberg, a leghíresebb zsidó rendező

A közönségfilm királya évtizedek óta már: A Cápa. E.T, a földönkívüli, Indiana Jones és az elveszett Frigyláda fosztogatói, Jurassic Park. És a világháborús és zsidó témájú „komoly” filmek: a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése és az izraeli sportolók lemészárlásának megtorlásáról szóló München.


Húszas évei első felében már letette a névjegyét, ami a filmdramaturgiát és a feszültségteremtést illeti. Diplomát ugyan nem tudott szerezni, de leforgatta Peter Falkkal a Columbo jó néhány nagyszerű epizódját. Már a detektívtörténetből is látszott, hogy minden idők egyik legnagyobb műfaji filmese lesz a kelet-európai zsidó bevándorló családban született gyerekből, aki 13 évesen már filmet forgatott a szülei ajándékkamerájával Cincinattiben. Ahány zsánerfilmet csinált, annyi kultuszt alapított és annyi szakmai etalont teremtett: A Cápa a horrorfilm, a Harmadik típusú találkozások (az operatőr a magyar eredetű Zsigmond Vilmos volt), az E.T és a Jurassic Park a scifi, az Indiana Jones-sorozat a kalandfilmek történetének vált mérföldkövévé: az utóbbiért a Csillagok háborúja „agyának”, George Lucasnak és Han Solo-Indiana Jones kapitánynak, Harrison Fordnak is hálával tartozunk.

Tudott mesélni és ezzel elég szépen vitte a boltot: csak úgy sorjáznak a neve mellett minden idők legnagyobb kasszasikerei: a ’70-es, a ’80-as és a ’90-es években ő volt Hollywood királya és senki más. Személyes vagyonát 3 milliárd dollárra becsülik.

Ennyi visszaigazolás kellett ahhoz, hogy megrendezze élete legsúlyosabb filmjét, azt, amelyikért megkapta végre a rendezői Oscart is: a titokban zsidókat mentő német gyárosról szóló Schindler listáját, amely majdnem 50 évvel a háború vége után még egyszer, minden eddiginél nagyobb erővel vitt hírt az egész világnak a holokausztról: abban, hogy valamiféle tudás mégiscsak elterjedt a hétköznapok kultúrájában Auschwitzról, ennek a filmnek nagyon komoly szerepe van.

Bő tíz éve került a mozikba Spielberg München című filmje is a Moszad elrettentő bosszúhadjáratáról, amelyet még Golda Meir hagyott jóvá és amely a Münchenben meggyilkolt izraeli olimpikonok lemészárlást volt hivatott megtorolni. Az erkölcsi problémák és a dinamikus, akciófilmes feszültség keveredésének újabb terepévé vált ez a kísérlet is. Ő azonban – szemben a közvélekedéssel – az E.T-t tartja a legnagyobb filmjének. Talán neki van igaza.

Spielberg kisgyerekként zsidó környezetben élt, aztán, amikor elköltözött a család, ők lettek az egyetlen zsidók új környékükön. El is távolodott a judaizmustól és csak egy aránylag kései szerelem térítette vissza ősei hitéhez, az Indiana Jones és a Végzet Temploma forgatásán. Kate Capshaw színésznővel egymásba szerettek és a protestáns Capshaw az esküvő előtt áttért a judaizmusra. Spielberg sem akart lemaradni egészen és ez az esemény hozta el később, saját értékelése szerint, életműve „zsidós” félfordulatát: azt nyilatkozta, hogy a Schindler listáját jórészt a szülei miatt és a szüleinek csinálta, hálából, bár nekik nem sikerült „rendes zsidó fiút” nevelniük belőle. Viszont „a feleségem, ez a goj istennő különb zsidót faragott belőlem, mint a szüleim”.

Isten éltesse a szerelmet és Steven Spielberget még 50 évig, 120 éves koráig.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Japán nagykövete a Rumbach zsinagógában
2021. Szeptember 17. / 16:32

Japán nagykövete a Rumbach zsinagógában

Megemlékezések
Az emlék áldássá válik: hat éve ment el Deutsch Róbert

Kommentek