Kabos Gyula: „Anyagilag nincs baj, csak pénz nincs”

2017. Szeptember 07. / 16:13


Kabos Gyula: „Anyagilag nincs baj, csak pénz nincs”

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében hírességek, ismert színészek, írók, közéleti személyiségek, tudósok levelezéséből hallhattunk részleteket a Goldmark teremben. Sok humoros levélen nevettünk, de Kabos Gyuláén: sírtunk.


besz__l__levelek_cikk_1.jpg
Gyöngy Zsuzsi és Adorjáni Bálint


Mi a közös Kabos Gyulában, Ernst Hemingway-ben, Sharon Stone-ban és Steven Armes-ban? Igen, a helyes válasz az, hogy semmi – de nagyon jól tudjuk, hogy a találékony, lelkes és kíváncsi emberek számára a semmi nem lehetetlen. Márpedig bizonyos találékony, lelkes és kíváncsi emberek összeálltak, és összeterelték a fenti névsor tagjait, mégpedig a Beszélő levelek című produkció keretében, amelyet szerda este a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében telt ház előtt mutattak be a Goldmark teremben. Az ötlet ugyanolyan nagyszerű, amilyen egyszerű: hírességek, ismert színészek, írók, közéleti személyiségek, tudósok levelezéséből válogattak össze egy csokorra valót.

A Goldmark teremben beleolvashattunk Mark Twain postájába éppúgy, mint Madonnáéba, és elégedetten állapíthattuk meg magunkban, hogy ami a levelezést illeti, az emberiség minden tagja ugyanazon az oldalon áll: nagyon szeretünk panaszkodni, de ezt nagyon szeretjük eltitkolni.

Ha már a színészóriást, Kabos Gyulát említettem az elején, hadd fejezzem be vele, az est során ugyanis nekem az ő levelei hallatán szorult össze jó kicsire a szívem. Kabos 1939-ben kimegy az Egyesült Államokba, s habár titokban akkora karrierről álmodik, amilyet Magyarországon hátrahagyott, saját magának is alig meri bevallani, hogy az álmok földjén nem viszi semmire. Jobb híján az amerikaiakat szidja, a gonosz new york-i népet, élcelődik a felesége angolján, s szomorkodik a megélhetés miatt. „Anyagilag nincs baj, csak pénz nincs”, ezt írja az otthoniaknak haza, s szinte halljuk jellegzetes döcögését, s látjuk arcán a kedélybetegsége elfedhetetlen árnyát – külön köszönet Gálffi Lászlónak a szívbe markoló felolvasásért.

K. ZS.

A műsor szereplői: Adorjáni Bálint, Gálffi László, Gyöngy Zsuzsi, Hernádi Judit. Vendég: Farkas Izsák (elektromos hegedű). Házigazda: Szily Nóra.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Izrael: érkezik a „kóser” áram
2023. Május 09. / 11:24

Izrael: érkezik a „kóser” áram

Élet + forma
Sávuot, kabbala – Izraelbe érkezik Madonna