A nők, akiket nagyon várunk

2018. Augusztus 24. / 15:44


A nők, akiket nagyon várunk

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon a Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) együtt lép föl a Budapest Klezmer Banddel és Palya Beával augusztus 26-án este 8 órától a Dohány utcai zsinagógában. A BGKO énekesnője a spanyol Sandra Sangiao, aki olyan belefeledkezett örömmel énekel, mint a mi Palya Beánk.


Sandra_Sangiao_cikkbe.jpg
Sandra Sangiago


A Barcelona Gipsy balKan Orchestrát (BGKO) még még nem hallottam élőben, ezért ezt az együttest nagyon várom Budapestre. Viszonylag fiatal zenekarról van szó, amely 2012-ben alakult meg – a nevéből könnyen kikövetkeztethetően – Barcelonában. Erdetileg Barcelona Gipsy Klezmer Orchestrának nevezték magukat, a nevüket három éve változtattak meg Barcelona Gipsy balKan Orchestrára, ami jobban illik a kelet-európai, jiddis, szerb, török, cigány gyökerekből táplálkozó, népzenéből és világzenei motívumokból kevert zenéjükre. Az együttes tagjai közt van spanyol, francia, olasz és szerb, ennek köszönhetően a kelet-Európain kívül számos zenei kultúra hatott a művészetükre – az pedig különösen rokonszenves, hogy ezek a különféle országokból származó zenészek éppen egy nemzetközi cigány emléknapon gyűltek össze először együtt muzsikálni.

palyabea_fesztival.jpg
Palya Bea


Az együttes énekesnője Sandra Sangiao, akit én magamban a spanyol Palya Beának hívok, hiszen mindkettejükből ugyanaz a varázslatos művészi és egyben női erő árad. Nézzék csak meg a Djelem Djelem vagy az Ederlezi című videóklipeket a YouTube-on! De nagyon szeretem azt is, ahogyan Sandra Sangiao a Cigani Ljubiat Pesnji című dalt előadja. A színpadon Sandra Sangiano igen ösztönösnek tűnik, pedig magasan képzett énekes – a barcelonai ESMUC-on szerzett mester fokozatot modern zene és jazz szakon. Éppen olyan belefeledkezett örömmel, ihletetten és gyönyörűen énekel, ahogyan a színpadon Palya Beát el szokta ragadni a zenei szenvedély. És micsoda ötlet, hogy ez a két különleges nő egy színpadon áll majd a Dohány zsinagógában!

Alig várom, hogy ott legyek és lássam őket.

K. Zs.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben
Kultúra
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a varázshenger

Kommentek