Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

2023. November 03. / 11:24


Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Európai Örökség címet viselő helyszínei mutatkoztak be azon a budapesti műhelytalálkozón, amelynek házigazdája Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója volt. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott workshop célja a helyszínek közötti tapasztalatcsere volt. 

A projektpartnerek közötti tapasztalatcserét célzó találkozót a Goldmark teremben rendezték meg, az eseményen részt vettek a három Európai Örökség cím helyszínének képviselői és az Európai Örökség cím nemzeti koordinátorai a műemlékvédelmi hivatalokból. A rendezvény nemzetközi színvonalát az újonnan létrehozott koordinációs testület, az Európai Örökség cím Irodájának képviselőinek részvétele is növelte.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, a műhelytalálkozó házigazdája pozitívan nyilatkozott a helyszínek közötti együttműködésről. Szavai szerint „a workshop remek lehetőséget biztosított a helyszínek bemutatkozására, valamint a résztevők elképzeléseinek megosztására". 

Hozzátette: „Igazán izgalmas volt, ahogy a workshop második részében a budapesti zsidó negyedet jártuk be, többek között meglátogattuk a Dohány és a Rumbach utcai zsinagógát. Örülünk, hogy a partnereinket közvetlenül a helyszínre vihettük, és az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg nekik más módon is, és nemcsak a prezentációban szereplő fotókon keresztül”.

Vincent Curie, az Európai Örökség cím Irodájának képviselője a workshopon a következőket nyilatkozta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a hálózatépítés és az együttműködés kezdeményezése közvetlenül az Európai Örökség cím helyszíneiről indult. A workshop platformját egy szlovákiai helyszín csehországi és magyarországi partnereivel közösen megvalósított projekt biztosította. Már a workshop során javaslatok születtek az együttműködés továbbfejlesztésére, különösen a szomszédos országokban található helyszínek egymás közötti bemutatására. Hiszem, hogy mi, az EHL Iroda segíthetünk a hálózatépítésben és a közös munkában, amely összeköti az ezt a címet viselő helyszíneket az egész kontinensen”.

* * *

A workshop előzménye az volt, hogy a besztercebányai régió fejlesztési ügynöksége a Nemzetközi Visegrádi Alap (NVA)  támogatási rendszeréből pályázott forrásokért az Európai Örökség címre való jelölési projektben tervezett tevékenységekre. A projekt egyik terve a templomok és freskóik digitalizálása, majd online környezetben történő bemutatása.

Mivel az NVA támogatási rendszerében feltétel, hogy a projektben legalább két másik V4-országból származó partner is részt vegyen, az ügynökség megkereste a Dohány utcai zsinagógakomplexumot és az olmützi Művészeti Múzeumot, hiszen mindkét helyszín már több éve viseli az Európai Örökség címet.

Európában jelenleg 60 Európai kulturális örökség címet viselő helyszín található. Ezt a címet 2011 óta olyan helyszíneknek, és olyan eseményeknek, sőt szellemi örökségnek is adják, amelyek valamilyen módon az Európai Unió közös értékeit tükrözik, vagy szerepet játszottak Európa mai formálásában. 

A cím az Európai Bizottság hivatalos égisze alatt áll, amely idén létrehozta az Európai Örökség cím koordinációs szervét, az Európai Örökség cím Irodát, amelynek feladata a cím viselőinek támogatása, az Európai Örökség cím ismertségének terjesztésére irányuló közös tevékenységek végzése, az Európai Örökség címben osztozó helyszínek hálózatba szervezése.

Forrás: Besztercebányai Önkormányzati Régió Fejlesztési Ügynöksége

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek