Címkék

Kultúra

Kultúra / 2022. November 24. / 16:43

Képregény Radnóti utolsó napjairól – a bori notesz a 2B Galériában

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságába ad betekintést a budapesti Ráday utcai 2B Galéria új kiállítása, amelynek megnyitója november 26-án, szombaton este 6 órakor lesz. A megnyitón levetítik a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet, amelyben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Aleksandar Zograf életébe...

Kultúra / 2022. November 24. / 09:46

A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 11:18

Kulka János színművész festményei a Mazsihisz Szeretetkórházában

Az országszerte ismert és szeretett Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a színészi hivatása mellett képzőművészettel is foglalkozik. Festményeiből a Mazsihisz Szeretetkórházának ajándékozott egy válogatást, a becses képek a betegfolyosók, irodák és egyéb egységek falait díszítik – számol be róla az intézmény Facebook-oldala.

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 16. / 10:58

A kortárs zsidó irodalomról a Szombatban – 25 év után újra

Igen izgalmas novemberi számmal jelentkezett a Szombat folyóirat: a lapban a kortárs zsidó irodalom került fókuszba több megvilágításból. Szó esik arról, hogy milyen definíciós kísérletek történtek a fogalom meghatározására; ki tekinthető zsidó írónak a magyar irodalomban; van-e modern, van-e magyar zsidó irodalom? A témáról Barukh, Földes Györgyi, Gergely Ágnes, Márton László, Peremiczky Szilvia, Vajda Mihály és Varga Péter írásait olvashatják.

Megemlékezések / 2022. November 14. / 08:38

A születésnapján emlékezzünk meg Fanny Zippora Mendelssohnról!

Habár világhírű öccse, Felix Mendelssohn-Bartholdy árnyékában elhalványult az alakja, az 1805. november 14-én született Fanny Zippora Mendelssohn korának egyik legkülönlegesebb és legtehetségesebb muzsikusa volt. Igen híres és tehetséges család sarjaként látta meg a napvilágot Hamburgban, hiszen apai nagyapja Moses Mendelssohn, a nagy zsidó filozófus volt, anyai ágon pedig attól az Itzig családtól származott, amely számos zenésszel büszkélkedhetett.

Hírek, lapszemle / 2022. November 13. / 17:07

Új identitás felé: magyar művészek az izraeli képzőművészetben

Magyarországról az 1920-as évek elején érkeztek az első képzőművészek Erec-Izraelbe. Hatásuk érezhető az ország vizuális képének megteremtésében is, a közterületek művészetével a kollektív emlékezést hangsúlyozták, a karikatúrát és a grafikai tervezést is ösztönözték – írja Ungár Olga az Izraelinfo.com portálon megjelent, kulturális értelemben igen izgalmas értekezésében.

Zsidó világ / 2022. November 09. / 10:28

Szombathely őrzi és értékeli a város zsidó örökségét

A Mazsihisz támogatásával zsidó fesztivált rendeztek az elmúlt napokban Szombathelyen, ahol többek között beszédet mondott Heisler András, a Szövetség elnöke, tanítást adott dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Darvas István főrabbi. Filmvetítéseket, előadásokat és koncerteket is tartottak, s mint elhangzott: a Mazsihisz elnöksége idén a Magyarországi Zsidóságért-díjjal tünteti ki Márkus Sándort, a helyi hitközség volt elnökét.

Mazsihisz hírek / 2022. November 04. / 09:54

Kolozsvári Zsidó Napok: „A zsidóság híd a kultúrák között”

A felújított neológ zsinagógában a tegnap esti megnyitóval és egy Radnóti Miklós emlékére készült előadással kezdetét vette a 7. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Kolozsvár Társaság szervezett a Határtalan Kultúra Program keretében. Mivel a közönség először tekinthette meg a régi fényében pompázó zsinagógát, a megnyitó ünnepélyes avatónak is tekinthető.

Zsidó világ / 2022. November 03. / 12:54

„A jó zsidó kántor önmutogatás nélküli, igazi művész"

– Egy kedves barátom szerint a kántorművészet nem más, mint az alázat művészete. Az előimádkozó a közösség küldötteként segít közvetíteni könyörgéseinket az Örökkévaló felé – mondta köszöntő beszédében Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Rumbach-ban tegnap megkezdődött 14. Nemzetközi Kántor Konferencia megnyitóján. Az esemény egyúttal tisztegés volt annak évfordulójára, hogy 150 éve az akkori nagyünnepeken vette birtokba a közösség.

Kultúra / 2022. November 02. / 12:35

Csodálatos semmi – Gerlóczy Zsigmond zongoraművész Seress Rezső-estje

Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban (Csányi utca 5. szám) Gerlóczy Zsigmond zongoraművész mesél szóban és zongorán talán minden idők leghíresebb hetedik kerületi lakója, a kis Spitzer Rudi, a későbbi Seress Rezső életéről, és helyezi új megvilágításba dalait, különböző parafrázisokkal színesítve a szerzeményeket. A Csodálatos semmi című előadás november 3-án, azaz holnap este 6 órakor kezdődik. A belépés díjtalan.