Címkék

Kultúra

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 19. / 12:18

Cfáti magyar múzeum: Emlékfonalakból szövődő közösség

„Amikor hosszú, munkával töltött évek után anyám, Chava, majd apám, Josef is nyugdíjba vonult, arra számítottam, hogy új kedvteléseket találnak maguknak. De meglepetésemre apám egészen más tervekbe avatott be: »Anyáddal együtt múzeumot fogunk alapítani«” – írja Michal Mor: Emlékfonalakból szövődő közösség című, magyar-héber nyelvű könyvének előszavában Ron Lustig, A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának igazgatója.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 13:53

Pápán kulturális rendezvényekkel ünneplik a zsidó újévet

Hat éve rendezték meg először Pápán a Zsidó Kulturális Napokat, amelyeket minden év szeptemberében tartanak, ezzel tisztelegve a pápai zsinagóga 1846. szeptember 11-én történt felavatása előtt. Idén egyetlen napba sűrítették a pogramokat, amelyek középpontjában a Ros Hásáná, a zsidó újév áll.

Kultúra / 2023. Szeptember 13. / 14:29

Köszönjük, hogy velünk ünnepelték a jubileumi zsidó fesztivált!

Tegnap véget ért a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál, de az ünnepi rendezvénysorozat emlékezetes előadásainak hangjai még itt visszhangoznak a fülünkben. Köszönjük mind a visszatérő, mind az új látogatóinknak, hogy velünk ünnepeltek színezüstben, köszönjük a művészeknek, hogy elfogadták meghívásunkat, s köszönjük a szervezők, hangosítók, segítők, biztonságiak munkáját is.

Tudomány / 2023. Szeptember 06. / 15:22

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár együttműködése a Bartók Konzervatóriummal

Hosszú távú együttműködést indít edukációs projektek közös megvalósítására a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolájaként működő Bartók Konzervatóriummal. A két intézmény a zene és a képzőművészet együttes bemutatásában rejlő lehetőségek feltérképezését tartják elsődleges feladatuknak.

Kultúra / 2023. Szeptember 04. / 08:30

Varázslat a cselló nagymesterétől a Frankelben

A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében adott koncertet Banda Pál csellóművész tegnap este a Frankel Leó úti zsinagógában. Két Bach-művet és egy Popper-darabot játszott, óriási élmény volt, s csak egyetlen aprócska negatív észrevételünk volna: a hangversenynek sajnos vége lett. Pedig Banda Pált éjfélig is elhallgattuk volna, pláne, ha olyan remekműveket játszik, mint Poppertől a Polonaise!

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 03. / 21:45

Megkezdődött a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat

Budapest létrejöttének 150. évfordulójához és az Európai Zsidó Kultúra napjához kapcsolódóan ma megkezdődött a közel hét hónapos Zsidó Budapest 150 éve programsorozat a KULTUTCA fesztivállal a zsidó származású festő, Hanna Brandt kiállításával a fővárosban.

Hírek, lapszemle / 2023. Augusztus 29. / 13:20

ÉS: Löw Immánuel cigány népdalfordításai

– A „népléleknek” a költészeten keresztül való megismerése jól fölismerhető a fiatal rabbi gyakorlatában. Az erdélyi cigányok „őseredeti” költészete 1881-ben mégis meglepetésként bukkan föl horizontján. S mindjárt le is fordított tizenkét dalt e költészetből, sőt fordításait mindjárt közre is adta – írja Lengyel András az Élet és Irodalom legfrissebb számában a Löw Immánuel cigány népdalfordításai című cikkében.

Kultúra / 2022. Augusztus 24. / 11:42

Vándor Arameus: Barukh kötetbemutatója az Izraeli Kulturális Intézetben

Barukh a művészneve annak az Izraelben élő magyar költőnek, akivel legközelebb személyesen a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben találkozhatnak a Vándor arameus című irodalmi esten. Lesz felolvasás, dedikálás és izgalmas beszélgetés Izrael mindennapjairól.

Kultúra / 2022. Augusztus 22. / 14:34

Fahidi Éva euforikus tánca öt napig tanároknak ingyenesen elérhető

A Tünet Együttes oldalán augusztus 22-26. között középiskolai tanárok számára ingyenesen elérhetővé tették Szabó Réka: A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét, amelyben az akkor 90 éves Fahidi Éva holokauszttúlélő és Cuhorka Emese a tánc segítségével közösen dolgozzák fel a múlt traumáit. A Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült film körbejárta az egész világot, nagydíjat kapott Locarnóban és Szarajevóban is.

Élet + forma / 2022. Augusztus 12. / 09:30

Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

Ha egy miskolci mérnök, bizonyos Knopfler Ervin 30 éves korában nem menekül el a nácik elől 1939-ben, akkor a fia talán itthon lett volna országos hírű gitáros. De mivel Knopfler mérnök úr Mark nevű fia már Glasgow-ban született meg éppen 73 éve, 1949. augusztus 12-én, ennek következtében nem a magyar, hanem az angolszász popzenei világban nőtte ki magát világsztárrá a Dire Straits frontembereként. Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

Kultúra / 2022. Augusztus 11. / 14:04

Mozisziget a Margitszigeten: Több százan nézték a Dolgozó nőt

Hatalmas érdeklődés mellett vetítették le a Dolgozó nő című izraeli filmdrámát tegnap este a Mozisziget elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A nézőket Bartha Anita, Izrael budapesti nagykövetségének munkatársa köszöntötte. Figyelem, aki fergeteges humorú izraeli vígjátákot akar nézni, az ma este menjen a népszigeti Kabinba!

Kultúra / 2022. Augusztus 10. / 10:54

Dolgozó nő: remek izraeli filmet láthatunk ma este a Margitszigeten

A Mozisziget elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Dolgozó nő című izraeli filmet tekinthetik meg ma este 8 órától a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A mű egy izraeli családanyáról szól, akinek minden vágya, hogy bizonyítsa rátermettségét a munkahelyén. Ott azonban azzal szembesül, hogy a főnöke – a hatalmi pozíciójával visszaélve – molesztálni kezdi. A filmvetítés szervezője az Izraeli Kulturális Intézet.