Címkék

Kultúra

Kultúra / 2023. Március 28. / 11:43

Rózsa Péter a MAZSÖK Kultúrszalonjában

A Budapest zsidó arca című kötet áll a középpontjában annak a nyilvános beszélgetésnek, amelynek vendége Rózsa Péter újságíró, szerkesztő-műsorvezető lesz március 29-én, azaz holnap délután 18 órakor a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) Bajza utca 26. szám alatt lévő székházában. A MAZSÖK Kultúrszalon elnevezésű rendezvénysorozatának keretében szervezett est házigazdája Bóka B. László színháztörténész, újságíró.

Kultúra / 2023. Március 26. / 20:37

Irodalom, emlékezet, zene – különleges programok áprilisban a Rumbachban

Megemlékezünk majd Konrád Györgyről, aki idén lenne 90 éves, Felhők szárnyán címmel egy különleges zenei kalandozásban lesz részünk – izraeli, zsidó, ladino, szefárdi, argentin és latin-amerikai csodás dallamokat ad majd elő két tehetséges művész. És egy elképesztő mélységű, embert próbáló történet részesei lehetnek még azok, akik áprilisban ellátogatnak a Rumbacba.

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...

Kultúra / 2023. Március 22. / 10:17

Ergy Landau (Landau Erzsébet) fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban

Ergy Landau (Landau Erzsébet) 1869-ben született Budapesten jómódú zsidó családban, amelyben fontos szerepet játszott a fotográfia – hangsúlyozta Kathleen Grosset, a kiállítás egyik francia kurátora a tegnapi sajtóbejáráson a budapesti Mai Manó Házban. Az 1920-as és 1950-es évek között Párizs egyik legnépszerűbb női fotográfusa volt. A később elfeledett fényképész munkásságát bemutató tárlat mától látható a Magyar Fotográfusok Házában.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:13

Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Megemlékezések / 2023. Március 09. / 07:55

Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje

– Izraelben 87 éves korában elhunyt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette ma az izraeli média. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, a Golden Globe-díjat kétszer is megkapta, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2023. Március 06. / 11:49

Purim 1923-ban: „Csapjunk ma este egy kis dáridót!”

„A zsidó ajkra én mosolyt lopok, s felderítem a fáradt homlokot. Sokat szenvedtek? Sokat sírtatok? Mondjátok el... hiszen most itt vagyok!” Szabolcsi Lajos Purim című, száz évvel ezelőtt közölt bábjátékának sorait idézzük a ma este beköszöntő vidám ünnep alkalmából. Jó mulatást és örömteli purimot minden kedves hittestvérünknek!

Kultúra / 2023. Március 03. / 07:32

Borgula András: A zsidóságunkon dolgozni kell

– Független művész-színház vagyunk, nálunk a zsidóság mint tematika és mint nézőpont jelenik meg. Minden kisebbségnek vagy népnek, közösségnek megvannak a saját traumái, nekünk is megvannak a magunkéi, s ezek specifikusan zsidó traumák. Ráadásul úgy gondolom, hogy ez a specifikus zsidó nézőpont tanulható és fejleszthető – mondja Borgula András, a Gólem Színház vezetője. INTERJÚ

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 13:21

Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

„Százados szuper szám" címmel írt remek összefoglalót Connie Francis amerikai énekesnő életéről és munkásságáról Hegyi Iván a Népszava múlt hétvégi Szép Szó mellékletében. Aki nem tudta eddig, Connie Francis nemcsak csodálatos énekesnő, de igazi nyelvzseni is: tizenöt nyelven beszél! Ami pedig a zsidóságot illeti, kiadott egy albumot, amelyen a legkedvesebb jiddis és zsidó dalait énekli, köztük a jiddise mámét...

Zsidó világ / 2023. Február 22. / 14:01

Elindult a Jiddis-hét, avagy mit adtak Izraelnek az askenáz zsidók?

Színvonalas programokkal várja a közönséget a „Yiddish-week 2023: Izrael askenáz öröksége” című rendezvénysorozat a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. Tegnap este Zima András rendkívül érdekes előadásán jártunk, amely a „pólisiaknak” hívott, társadalmi státuszuk szerint az alsóbb, szegényebb osztályokhoz tartozó zsidókról szólt.

Zsidó világ / 2023. Február 15. / 12:35

Új Élet: A Sirim kórus dalai túljutottak a Lauder falain

Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus rendkívüli munkát végez. Födő Sándor hangszerelésében különleges, korszerű formában dolgoznak fel és tesznek szabadon elérhetővé zsidó liturgikus dalokat, izraeli műveket, jiddis és ladino nyelvű énekeket. Az Új Életből ajánljuk a Bíró Eszterrel és Rév Katával készült beszélgetést.

Kultúra / 2023. Február 13. / 18:24

Magyarországra jön az izraeli táncművészet „nagykövete": a Vertigo Dance Company

Hazánkban rendezik meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiát április elseje és július elseje között, a kezdeményezéshez a Nemzeti Táncszínház is csatlakozik. A táncszínház közleményéből kiderül: a kortárs táncvilág társulatai közül a rangos eseményre meghívták az izraeli táncművészet „nagykövetét", a Vertigo Dance Company nevű társulatot is.