Gyönyörűséges, igazi Kárpát-medencei zsidó dalok kerültek föl az internetre

2020. Április 24. / 13:21


Gyönyörűséges, igazi Kárpát-medencei zsidó dalok kerültek föl az internetre

Autentikus erdélyi zsidó népzenei gyűjtemény látható-hallható azon a különleges koncertfilmen, amelyet most megosztottak a YouTube-on. Mindenkinek örömmel ajánljuk a felvételt, hiszen az „És a halottak újra énekelnek..." című film az erdélyi haszid zsidóság népdalkincséből nyújt válogatást. Óriási jelentőségű előadásról van szó, amelyben egy elpusztított zsidó világ örökre elveszettnek hitt népdalai szólalnak meg a múltból. 


Magyar és angol felirattal is elérhető immár a YouTube videómegosztón az „És a halottak újra énekelnek..." című film, amelynek megtekintését nem csak közösségünk tagjainak ajánljuk jó szívvel, hanem mindazoknak, akil érdeklődnek a zsidóság csodás kultúrája iránt. Az előadásban hallható népdalok szövegét és dallamát az 1930-as évek végén Eisikovits Miksa jegyezte föl, akinek a népdalgyűjtői munkássága Bartók Béláéval vetekszik. 

A produkció rendezője Elek Judit, aki korábban megkeresésünkre azt nyilatkozta: 1993-ban a „Mondani a mondhatatlant – Elie Wiesel üzenete" című filmjéhez keresett  megfelelő zenét, és jó barátjától, Kurtág Györgytől kért tanácsot, aki maga is erdélyi. Kurtág azonnal megemlítette Eisikovits Miksát, aki az ő első mestere volt. Elek Judit ezek után Kurtág ajánlólevelével elment Eisikovits özvegyéhez, aki azonban nem tudott a kották hollétéről, ezért bonyolult nyomozást kellett folytatni az anyag hollétének földerítéséhez.

Mint Elek Judit fogalmazott: „végül megtaláltam a gyűjteményt, szerencsére le is másolhattam, de az eredeti anyag azóta ismét elveszett. Nálam hála Istennek a teljes anyag megvan, ki is fogjuk adni könyvben. Gyönyörűséges, igazi Kárpát-medencei dalok: multikulturalitás jellemzi őket, magyar, román, szláv hatás érződik rajtuk vegyítve ősi zsidó zenei anyagokkal. Egy valaha élő, eleven, konkrét közösség népdalkincséről beszélünk". 

(Címlapkép: Anna Marenčáková/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek