Friss vagy fagyasztott gyümölcs – melyik az egészségesebb? Dr. Maya Rosman válaszol

2025. Július 17. / 15:54


Friss vagy fagyasztott gyümölcs – melyik az egészségesebb? Dr. Maya Rosman válaszol

Mindannyian jól tudjuk már, hogy a bogyós gyümölcsök igazi egészségbombák, tele vitaminokkal és antioxidánsokkal. De mi a helyzet a szupermarket fagyasztott részlegében található változatokkal? Dr. Maya Rosman elmagyarázza. Olvasási idő: 4-5 perc.

Megőrzik-e a bogyós gyümölcsök a tápértéküket fagyasztás után?

A rövid válasz: igen – sőt, bizonyos esetekben még jobb is lehet a fagyasztott változat.

Ha a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmának megőrzéséről van szó, a fagyasztás gyakran a legjobb megoldás. A legtöbb fagyasztott gyümölcsöt néhány órával a szedés után fagyasztják le egy úgynevezett sokkoló fagyasztási eljárással – ez egy nagyon gyors fagyasztás, amely megakadályozza a folyadékveszteséget, és megőrzi az állagot, a színt, valamint a vitaminok nagy részét.

A C-vitamin, a folsav, a polifenolok és más antioxidánsok szinte teljes mértékben megmaradnak. Emellett, ha nem adnak hozzájuk cukrot vagy tartósítószert, az ízük is általában nagyon közel áll a friss gyümölcsökéhez.

Fotó: ShutterstockFotó: Shutterstock

Mi van a bogyós gyümölcsökben? 

A bogyós gyümölcsök – mint például az eper, áfonya, málna, ribizli, vadon termő áfonya, tőzegáfonya és még az eperfa gyümölcse is – az egyik leggazdagabb forrásai az egészséget támogató aktív hatóanyagoknak. Kiemelkedően magas a polifenol típusú antioxidáns-tartalmuk, különösen az antociánoké – ezek azok a vöröses-lilás színanyagok, amelyek a gyümölcs héjában találhatók.

Ezek az összetevők számos kutatás tárgyát képezték, és az alábbi pozitív hatásokat mutatták ki:

 • Krónikus gyulladások csökkentése a szervezetben
 • A vércukor- és koleszterinszint szabályozásának javítása
 • Az egészséges vérkeringés elősegítése
 • Az agysejtek védelme, a memória és tanulási képességek támogatása

 • Egy, a Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány szerint a napi áfonyafogyasztás 12 héten keresztül jelentősen javította a kognitív funkciókat, a memóriát és az agyi véráramlást olyan felnőtteknél, akiknél enyhe memóriazavar állt fenn. A kutatók a kedvező hatást az antocián típusú antioxidánsoknak tulajdonították, amelyek fokozzák a tanulásért felelős agyterületek vérellátását.

 • Ezen felül a bogyós gyümölcsök kiváló C-vitamin-források, ami fontos az immunrendszer erősítéséhez, az egészséges bőr fenntartásához, valamint a sejtekben kialakuló oxidatív károsodás csökkentéséhez.

 • Élelmi rostokat is tartalmaznak – elsősorban pektint –, amelyek elősegítik a jóllakottságérzet kialakulását, javítják az emésztést, és támogatják a bélflóra egyensúlyát..

 • Emellett egyedi fitokemikáliákat is találunk bennük, melyekkel jelenleg is intenzíven foglalkoznak a kutatók, mivel ezek képesek lehetnek a ráksejtek kialakulásának megelőzésére, a tumornövekedés gátlására, és a szervezet oxidatív védekezésének javítására.

 • És ha mindez még nem volna elég – kalóriában viszonylag szegények, kifejezetten finomak és tökéletesek joghurthoz, turmixhoz, salátához vagy akár desszertekhez is.

Kalóriatartalom – és mennyit érdemes enni?

100 gramm fagyasztott bogyós gyümölcs általában kb. 50 kalóriát tartalmaz – vagyis kevesebbet, mint egy kis alma. Táplálóak, természetesen édesek, és más gyümölcsökhöz képest alacsony a cukortartalmuk.

Elméletben egy adag gyümölcs 200 gramm lenne – ez nagyjából a fagyasztott csomag kétharmada, ami soknak tűnhet, különösen pénztárca szempontból.

Ezért egy remek napi ajánlás: fél–egy csésze bogyós gyümölcs (azaz 50–100 gramm) – uzsonnára, okos desszertként, vagy egy kiegyensúlyozott étkezés részeként.

Hogyan építheted be a bogyós gyümölcsöket az étrendedbe?

A fagyasztott bogyós gyümölcsök kiválóan használhatók egyszerű, mindennapi és egészséges receptekben:

 • Joghurt fagyasztott bogyókkal, granolával és egy kanál tahinivel vagy mandulával – reggelire vagy könnyű ebédre
 • Egészséges muffin zabpehellyel, banánnal és bogyós gyümölcsökkel – gyors házi sütemény
 • Turmix mandulatejjel, vegán fehérjekockával vagy zabpehellyel
 • Egészséges desszert – enyhén felengedett bogyók egy kevés sűrített datolyasziruppal és fahéjjal

Tipp: A bogyókat akár fagyasztva is hozzáadhatod az ételhez – kiengedés közben természetes levet engednek, amitől az étel ízletesebb lesz. Ha mégis melegíted, csak rövid ideig tedd, hogy megőrizd az érzékeny vitaminokat.

Összefoglalás:

A fagyasztott bogyós gyümölcsök kiváló, egészséges, elérhető és kényelmes megoldást jelentenek, ha minőségi étrendet szeretnél követni. Táplálóak, antioxidánsban gazdagok, alacsony kalóriatartalmúak, és szinte minden étrendbe beilleszthetők. Télen-nyáron, salátában vagy desszertben – érdemes helyet szorítani nekik a fagyasztóban!

A The Jerusalem Post cikkéből Orbán Izsák fordította

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„És elment Jákob Beér Sévából…”
2025. November 27. / 11:21

„És elment Jákob Beér Sévából…”

Mazsihisz hírek
Katonai delegáció látogatása a Mazsihisz elnökénél