Ez nekünk jó: a Milev nevű alkalmazás, avagy a levéltárosok tisztelete

2020. Június 10. / 17:44


Ez nekünk jó: a Milev nevű alkalmazás, avagy a levéltárosok tisztelete

Szerző: Kácsor Zsolt

Mivel tegnap volt a levéltárak és levéltárosok világnapja, a szokásos szerdai, a zsidó vonatkozású okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban a Milevről lesz szó. Ez az app a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményeibe és munkájába enged bepillantást.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő, Toronyi Zsuzsanna által vezetett Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a szívem csücske, aminek két oka van: az ott dolgozó, nagyszerű emberek közössége és az intézmény remek gyűjteménye. Kell ennél több? 

555041_10151479934439301_1004600538_n.jpg

A levéltárak és leváltárosok június 9-i világnapja alkalmából tehát a Milev nevű alkalmazást szeretném a figyelmükbe ajánlani, mert eléggé igényes, jó ízléssel és formaérzékkel megtervezett szoftver. Hatalmas piros pont érte, hogy a magyaron kívül további öt nyelven olvasható: angolul, franciául, németül, olaszul és oroszul. Jó kérdés, hogy ivritül miért nem, szerintem volna igény arra is.

A főlap két főbb részt tartalmaz: 1. egyrészt betekinthetünk magába a zsidó múzeumba, megismerkedhetünk az épülettel, az állandó kiállítással, a 100 év 100 tárgy című centenáriumi tárlattal, ebben a blokkban van egy zsidó tudástár, s végül, ami nagyon cool és korszerű: audioguide révén hangos információkat is kaphatunk; 2. a második blokkban pedig virtuálisan megnézhetjük a Dohány utcai épületegyüttest a zsinagógával, a Hősök templomával, a sírkerttel és a Raoul Wallenberg emlékparkkal. A menüben egyébként külön térkép is segíti a tájékozódást. 

Egyszerű, letisztult, színvonalas dizájn párosul ebben az appban a legfontosabb vallási és kultúrtörténeti információkkal. Ha ide kattintanak, akkor letölthetik. Erősen ajánljuk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek