Hozzávalók

  • 1 db tyúk, 80 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), 5 dkg hagyma, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 szem egész bors, só, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 10 dkg Gyermelyi Cérnácska.

Elkészítés

  1. megtisztított és jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni.
  2. Amikor felforrt, habját leszedjük és sózzuk. Kíméletesen főzzük. Ameddig hab van a tetején (úgy 30-40 percig), azt eltávolítjuk. A megtisztított és megmosott zöldségeket 2-3 részbe vágjuk és beletesszük a levesbe a megtisztított hagymával együtt. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük még legalább 2 órát. Néha pótoljuk a főzés közben elpárolgott vizet. Amikor elkészült a Leves, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, majd tűzről levéve pihentetjük 5-10 percet. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. Kiveszünk belőle egy keveset, kisebb lábasba tesszük és megfőzzük benne a zöldborsót és a szeletekre vágott tisztított gombát. A visszamaradt zöldségeket levesestálba tesszük, mellétesszük a csontról leszedett húst és a főtt gombát, borsót is. Rátesszük a sós vízben kifőtt és leöblített tésztát. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és a forró levest rámerjük.
  3. Előkészítési idő: 20 perc