Aki kitalálta a „sztár fogalmát” – Fried Vilmosra emlékezik a Magyar Hollywood Tanács

2022. Május 09. / 15:16


Aki kitalálta a „sztár fogalmát” – Fried Vilmosra emlékezik a Magyar Hollywood Tanács

70 éve (1935. május 8-án) hunyt el Fried Vilmos, aki később William Fox néven az amerikai filmipar legendás alakja lett. Az amerikai hangosfilm atyja 1879-ben a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található kis faluban, Tolcsván született Fried (egyes források szerint Friedman) Vilmos néven egy népes zsidó család első gyermekeként. 

Az 1920-as évek végén Hollywood koronázatlan királya volt, ballépéseinek következtében magányosan és elfeledve halt meg. Öröksége azonban kitörölhetetlen.

70 éve hunyt el William Fox filmgyáros, producer, akinek neve a Fox Television Network és a 20th Century Fox cégekben él tovább. A Magyar Hollywood Tanács a tolcsvai születésű Fried Vilmosra emlékezik halálának 70. évfordulóján – olvasható a Magyar Hollywood Tanács által kiadott közleményben.

Bokor Balázs, a Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy William Fox munkásságára és emlékére itt, szülőföldjén is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk, hiszen méltánytalanul keveset szerepel a magyar közbeszédben.

A Magyar Hollywood Tanács 2016-ban kezdte el tolcsvai megemlékezéseit. William Fox Tolcsván született zsidó családban, 1879. január 1-én. Kilenc hónapos korában a család az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és a gyerek nevét Fuchs családnevű édesanyja után William Foxra változtatták 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, amelyet hamarosan újabbak követtek. 1915-ben megalapította a Fox Film Corporation-t.

Az ő ötlete volt, hogy egyetlen óriási technológiai láncba fűzze a filmipart a forgatástól a vetítésig. Ő találta ki a „sztár” fogalmát. Nem a filmeket és írójukat, hanem a bennük szereplő sztárokat reklámozta. Fox vezette be először az új találmányt, a hangosfilmet, amelyet versenytársai sokáig nem mertek átvenni. Fox azonban több száz mozijában egyik napról a másikra véget vetett a némafilmek vetítésének, és az újítás hatalmas sikert aratott. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek