A zsidó közösség sokat adott Nagykanizsának és Magyarországnak

2021. Augusztus 27. / 05:37


A zsidó közösség sokat adott Nagykanizsának és Magyarországnak

Szerző: Kácsor Zsolt

Ünnepi megemlékezést tartottak a nagykanizsai zsinagógában annak tiszteletére, hogy az épületet 200 esztendővel ezelőtt, 1821-ben avatták fel. A város tulajdonában lévő épület jelenleg leromlott állapotban van, így a megemlékezés szónokai – többek között Heisler András Mazsihisz-elnök és Radnóti Zoltán főrabbi – arra hívták fel a figyelmet, hogy a becses zsinagógát meg kell menteni a pusztulástól. 


A nagykanizsai zsinagóga 1821-es avatásának tiszteletére rendezett megemlékezést kedden a Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsai Zsinagóga Alapítvány. Az idén 200 éves, klasszicista stílusban emelt zsinagóga egyik különlegessége, hogy magyarországi zsidó istentiszteleten 1845-ben itt szólalt meg orgona először. Az emlékünnepségen ünnepélyesen megnyitották azt a fotókiállítást, amely a zsinagóga történetét mutatja be.

Az ünnepi rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, Balogh László polgármester, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Horváth József, a Mazsihisz alelnöke és Radnóti Zoltán főrabbi is, a vendégeket Székely István, a helyi zsidó hitközség elnöke köszöntötte.

Beszédében mind Cseresnyés Péter, mind Balogh László hosszan méltatta a nagykanizsai zsidó közösség értékteremtő munkáját, amelynek révén a zsidóság jelentős mértékben hozzájárult a Zala megyei város fejlődéséhez és jelenlegi arculatának kialakulásához. 

Hosszan sorolta a város életében meghatározó szerepet játszó zsidók érdemeit Heisler András Mazsihisz-elnök is: „hiszem, hogy a gróf Batthyány Ádám által az 1600-as évek végén Kanizsára betelepített zsidók kitartása és az iskolateremtő nagy tudós, Lőw Lipót rabbi emléke itt örökké élni fog". 

heisl.jpgHeisler András, a Mazsihisz elnöke

Mint kifejtette, itt már 1769-ben Chevra Kadisa alakult, itt fejtett ki jelentős társadalmi szerepvállalást az első nemességet kapott zsidó család, a Guttman família, itt alapítottak népkonyhát a zsidók a város minden rászoruló lakosa számára, és zsidók alapították az első zalai napilapot is. Hozzátette: sokat adott a zsidó közösség a városnak és Magyarországnak. S hogy hol van az a közösség, amely ilyen értékeket tudott létrehozni? Tudjuk a választ akkor is, ha sokszor nem mondjuk ki – mondta.

A Mazsihisz elnöke a beszédét azzal zárta: Magyarország, Nagykanizsa városa, a zsidó közösség közösen felelős azért, hogy ez a kétszáz éves épület megmaradhasson a nemzeti vagyon részeként és a város ékszereként. „Arra buzdítok mindenkit, hogy fogjunk össze az épület megmentése érdekében” – jelentette ki.

rad.jpgRadnóti Zoltán főrabbi

Radnóti Zoltán főrabbi az ünnepi beszédét a magyar-zsidó kettős identitás gondolatára fűzte föl, s ennek jegyében a mártír költő klasszikus sorait idézte:

– Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el.

Mint a főrabbi fogalmazott: zsidóknak és nem zsidóknak közösen kell megerősíteniük azokat a szimbólumokat, amelyek a magyar-zsidó együttélést jelképezik, márpedig a magyar zsinagógák éppen ilyen szimbólumok. – Ez a leromlott zsinagóga a kopottsága miatt szomorú látványt nyújt, ám ősisége folytán mégis csodálatosan szép – tette hozzá Radnóti Zoltán. – Ennek a zsinagógának a falán az Örökkévaló neve már csak töredékesen olvasható, ám a hajdan odaírt szó a maga csonka mivoltában is csodálatos mementó: azt jelzi, hogy Isten nevét nem lehet véglegesen leszakítani onnan, ahová való. 

Mivel közeledik a zsidó újév, a főrabbi a beszéde végén sófárt fújt a közelgő ünnep tiszteletére.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 65 éves Leia hercegnő, az igazságkereső lázadó
Izrael
Jom Kipur: Egy városi éjszaka képei
2021. Szeptember 19. / 16:42

Jom Kipur: Egy városi éjszaka képei

Kommentek