Ma reggel 10 órakor a Soá áldozataiért szóltak a szirénák Izraelben

2022. Április 28. / 10:46


Ma reggel 10 órakor a Soá áldozataiért szóltak a szirénák Izraelben

Ma van a Jom HaSoa, a náci üldözés hatmillió zsidó áldozatának emléknapja. Tegnap este a jeruzsálemi Jad Vasemben hat fáklyát gyújtott meg a mártírok emlékére hat holokauszttúlélő, köztük a magyar Olga Kay. A holokauszt emléknap alkalmából ma délelőtt 10 órakor országszerte szóltak a szirénák az áldozatokért.

Izraelben a Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap állami szertartással indult helyi idő szerint este 8-kor a jeruzsálemi Jad Vasemben, ahol hat fáklyát gyújtottak meg a hatmillió meggyilkolt zsidó emlékére. Az emlékezés fáklyáit 6 holokauszttúlélő – Smuel Blumenfeld (Lengyelország), Rebekka Elizur (Hollandia), Cví Gill (Lengyelország), Olga Kay (Magyarország), Arie Silanszky (Litvánia) és Saul Spielmann (Ausztria) – gyújtotta meg. A szertartáson jelen volt Naftali Bennett miniszterelnök és Jichák Herzog elnök is.

fgy.jpgA holokauszttúlélők, akik a fáklyákat meggyújtották

A megemlékezés csütörtök reggel folytatódott: 10 órakor 2 percre megszólaltak a szirénák az áldozatokért az egész országban.

Barbel Bas, a német parlament elnöke szerdán Izraelbe utazott, hogy jelen legyen az emléknapon. Mint mondta: „A holokauszt tanulságai arra köteleznek bennünket, hogy ne adjunk helyet az antiszemitizmusnak. Németország felelőssége nem ért véget. Izrael mellett állunk”. 

Forrás: Új Kelet

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek