Kétszáz célpont támadásával folytatódott a Hamász elleni háború

2023. December 27. / 12:14


Kétszáz célpont támadásával folytatódott a Hamász elleni háború

Az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője ma reggel közölte: kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben az elmúlt napon. A terror felszámolása érdekében Izrael az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken megsemmisített több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet.

A Gázai övezet északi részén, Sedzsaijában – a Hamász harci övezetében, ahonnan az izraeli katonákat lőtték – az izraeli kazonák az épületek között terroristákat vettek észre, majd a légierő segítségével megölték őket. Az izraeli lövedékek további, másodlagos robbanásokat eredményeztek, jelezve, hogy a területen pokolgépeket helyeztek el az IDF katonái ellen – közölte a szóvivő.    

Egy izraeli egység két, egy járműbe beszálló palesztin fegyverest azonosított. A terroristák egy fegyverraktárnak használt épülethez hajtottak, amely ellen repülőgépet mozgósítottak az izraeliek. „Az irányított légicsapás felszámolta a terroristákat és a fegyverraktárt" – mondta a szóvivő.    

A katonai szóvivő újabb három, a Gázai övezetben elesett izraeli katona halálát hozta nyilvánosságra szerda reggel. A szárazföldi harcok kezdete óta 164, a háború október 7-i kitörése óta 498 izraeli katona vesztette életét a harcokban a hadsereg közlése szerint.    

Libanoni források szerint az izraeli hadsereg kedd este megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman életüket vesztették. A libanoni síita Hezbollah milícia is bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg.

HARCOK CISZJORDÁNIÁBAN

Ciszjordániában folytatódott az izraeli hadsereg razziája Túl-Karm mellett a Núr as-Sámsz menekülttáborban tegnap este. A katonák hat, terrortevékenységgel vádolt palesztint öltek meg tűzharcban, többeket közülük drónokkal.    

Az IDF adatai szerint a háború kezdete óta több palesztint öltek meg Ciszjordániában, mint a 2002-es, a második palesztin intifádát, vagyis fegyveres felkelést felszámoló Védőfal hadműveletben.    

Október 7-e óta legkevesebb 290, többségükben terrortevékenységet végző palesztin vesztette életét a mindennapos terrorellenes razziákban. Eközben több mint 2500 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, közülük ezerháromszázat a Hamászhoz tartozás vádjával.    

A terroristainfrastruktúra felszámolása érdekében az izraeli katonák az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken megsemmisítettek több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet, és elkoboztak több száz fegyvert.    

(MTI)

Címlapkép: Benjamin Netanjahu/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek