Joáv Gallant: A Hamász fegyvereseinek 60 százaléka halott vagy sebesült

2024. Július 10. / 16:11


Joáv Gallant: A Hamász fegyvereseinek 60 százaléka halott vagy sebesült

A Hamász zászlóaljai megszűntek mint katonai alakulatok, ezért az iszlamista terroristák fő tevékenysége jelenleg a kis létszámú vagy egyéni harc. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg (IDF) megölte vagy megsebesítette a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyvereseinek hatvan százalékát a Gázai övezetben. 

„Felszámoltuk a Hamász huszonnégy zászlóalját, vagy túlnyomó többségüket" – hangsúlyozta Joáv Gallant védemi miniszter ma az izraeli parlamentben. Az IDF parancsnokai szerint a Hamász zászlóaljai, mint katonai alakulatok valóban megszűntek – vagyis 

az iszlamista seregnek nincs lehetősége nagy és szervezett támadást indítani az IDF erői ellen több tucat, vagy több száz harcossal, vagy átlépni a határon a szomszédos izraeli településekre.    

Ennek hiányában a Hamász fő tevékenysége jelenleg a kisebb csoportos vagy egyéni harc az izraeli katonák ellen, a zászlóaljak helyreállítása azokon a helyeken, ahonnan az IDF kivonult, és a polgári kormányzás megújítása Gáza kétmillió lakosa felett.    

326288295_891500498665506_6506582390428495918_n.jpgJoáv Gallant

Gallant a kneszetben megerősítette a keddi bejelentést, miszerint egy hónap múlva megkezdik az ultraortodoxok behívását a hadseregbe. 

„A július-augusztusi toborzásban körülbelül háromezer behívót küldünk ki. Nem összetűzéseket, hanem sikereket próbálunk elérni ebben a folyamatban" – közölte a védelmi miniszter, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a jogegyenlőség és a egységes közteherviselés érdekében az ultraortodoxoknak is szolgálniuk kell az izraeli hadseregben.   

„Azért tesszük, hogy javítsuk az IDF működését, amelynek katonákra van szüksége. Ez valós igény. Célunk, hogy egyre több ultraortodoxot vonjunk be az IDF-be. Nem a konfrontáció vagy a megosztottság az érdekünk" – tette hozzá.    

A kneszet ülése közben az épület előtt az október 7-én az övezetbe hurcoltak családtagjai magukat ketrecbe zárva követelték a túszalku és a tűzszünet aláírását, szeretteik kiszabadítását. „Lépj be te is a ketrecekbe, és érezd, miként érzik magukat az elraboltjaink. Nem bírják tovább, haldokolnak" – kérte a politikusoktól az egyik túsz testvére. Az ellenzéki Van Jövő párt egyik képviselője felhívását követve csatlakozott hozzá. „Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy jusson egyezségre a lehető leggyorsabban, és hozza vissza azokat, akiket még lehet" – kérték a hozzátartozók.    

Közben az IDF arra szólította fel az övezet északi részén fekvő Gázaváros összes lakóját, hogy vándoroljanak délre, Deir al-Balah területére, mert hadműveleteket folytatnak a városban.    

Az IDF szóvivői szerdán újabb, 21 éves izraeli kommandós katona halálát jelentették be, aki kedden az övezet közepén esett el tűzharcban. Ezzel 327-re emelkedett a gázai szárazföldi harcokban tavaly október óta elesett izraeli katonák száma.

(MTI)

Illusztráció: Az izraeli védelmi miniszter harci gépek pilótáival. Forrás: Joáv Gallant/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek