Egy román-izraeli túsz halála Gázában

2023. December 02. / 21:16


Egy román-izraeli túsz halála Gázában

A román külügyminisztérium ma bejelentette: meghalt egy, a Gázai övezetben túszként fogva tartott román-izraeli kettős állampolgár. „Pénteken újraindultak a harci cselekmények a Gázai övezetben, és a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot világszerte" – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán

A román külügyi tárcát az izraeli hatóságok értesítették a román és izraeli állampolgársággal is rendelkező túsz haláláról. A szaktárca részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.    

Azt írták, még három román-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben, a román külügyi tárca a túszok szabadon bocsátását szorgalmazza.    

Románia tel-avivi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal a túszok miatt – írták.  A szaktárca korábbi közlése szerint november 26-án két, Izraelben élő, de román állampolgársággal is rendelkező túsz szabadult a Gázai övezetből.

406225491_729141469247871_6619699183967991071_n.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteki bejegyzésében hangsúlyozta: a legfontosabb cél továbbra is az eszkaláció elkerülése, annak megakadályozása, hogy a terrorellenes műveletek országok közötti háborúvá alakuljanak át.    

Azt írta, a helyzetről telefonon egyeztetett Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszterrel, akivel egyetértettek abban: minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy ne nyíljanak újabb frontok Izraelben vagy a  szomszédságában.  Szijjártó Péter örömtelinek nevezte, hogy a libanoni kormány is a helyzet eszkalációjának megakadályozásában érdekelt.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek