Biden Izrael katonai támogatása mellett érvelt, Lauder a pápához fordult

2023. Október 20. / 10:20


Biden Izrael katonai támogatása mellett érvelt, Lauder a pápához fordult

Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezető szerepe mellett érvelt Joe Biden a  washingtoni idő szerint csütörtök este tartott rendkívüli tévébeszédében. Ugyancsak tegnap Ferenc pápával találkozott Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, és arra kérte a katolikus egyházfőt, hogy segítsen a Hamász által fogságban tartott izraeli túszok kiszabadításában.

Joe Biden amerikai elnök fehér házi dolgozószobájából az amerikaiaknak szánt üzenetében azt hangoztatta, hogy a két katonai konfliktus látszólag az Egyesült Államoktól távol zajlik, de meghatározóak Amerika nemzetbiztonsága szempontjából. Megfogalmazása szerint a támogatás megadása a két ország számára „okos befektetés, amely jól megtérül Amerika biztonsága szempontjából a következő nemzedékeknek".   

„Az a történelmi tanulság, hogy amikor terroristák nem fizetik meg az általuk elkövetett terrorcselekmények, és diktátorok az általuk elkövetett erőszak árát, akkor még több káoszt, halált és pusztítást okoznak" – vélekedett Biden.    

Joe Biden jelezte, hogy már pénteken sürgősséggel a kongresszushoz fordul pótlólagos költségvetési forrásokért, amelyekből a többi között Ukrajna és Izrael további támogatását fedezné. Mint mondta, az Egyesült Államok vezető szerepe tartja össze a világot.   

Az elnök kitért a kedden a gázai kórház közelében becsapódott rakéta eredetével kapcsolatos vitára, és kijelentette: nem Izraeli műve volt. Úgy fogalmazott, hogy „megtört szívvel fogadta palesztin életek tragikus elveszítését".    

A várakozások szerint az elnök összesen 105 milliárd dollár jóváhagyását kéri majd a törvényhozástól, amelyből 60 milliárdot szánna Ukrajnának, 14 milliárdot pedig Izraelnek, valamint a keret várhatóan tartalmaz 10 milliárd dollárt humanitárius célokra, és 14 milliárdot az Egyesült Államok külső határain tapasztalható migrációs válság kezelésére.

Ronald S. Lauder: A pápa segítségére van szükség

– Arra kérjük Őszentségét, vesse be tekintélyét, hogy a túszokat szabadon engedjék – mondta Ferenc pápának Ronald S. Lauder , a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC)  elnöke a szervezet által kiadott közlemény szerint. 

„Ön az egyetlen ember, akinek erkölcsi tekintélye van ennek megtételéhez” – tette hozzá. 

– Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus vatikáni képviseleti irodájának megnyitójára utazott Rómába. Ferenc pápával tartott találkozóját még az izraeli-palesztin konfliktus újbóli fellángolása előtt tervbe vették – közölte egy másik közleményben a Vatikán.

A katolikus egyházfő vasárnap kérte a túszok elengedését, és humanitárius folyosók létrehozását sürgette, hogy segítséget tudjanak nyújtani az ostrom alatt lévő Gázai övezetben élőknek. 

Hétfőn a pápa szentföldi képviselője, Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi pátriárka közölte: kész felajánlani magát a Hamász által elrabolt izraeli gyermekekért cserébe.

Pietro Parolin vatikáni államtitkár a múlt héten közölte, hogy a Vatikán kész közvetíteni. „Mindnyájunk, a pápa és az egész nemzetközi közösség aggodalmainak a középpontjában állnak. A Szentszék kész bármilyen szükséges közvetítésre, mint mindig” – jelentette ki Parolin bíboros a Vatican News hírportálnak adott interjúban. 

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek