Soha ne légy szürke, állj a megtámadottak mellé!

2022. Április 18. / 19:09


Soha ne légy szürke, állj a megtámadottak mellé!

– A félelem mellett az is szerepet játszhat a hallgatásban, ha mindig arra várunk, hogy mások védjék meg a megtámadottakat helyettünk – hangzott el a Cinkos, aki néma című vándorkiállítás megnyitóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecser művelődési házában. A tárlat a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége, valamint az Élet Menete Alapítvány jóvoltából jött létre. 

– Örülök, hogy sok fiatalt látok magam körül, hiszen ők jelentik a jövőt. A tárlat tablói a múltat mutatják be, de hogy ez a múlt tovább éljen közöttünk, ahhoz fiatalokra van szükség. A Facebook, a Twitter a mával foglalkoznak, az aznap történteket adják hírül a világnak, ez a kiállítás azonban visszavisz bennünket a múltba. A lelkekben mély nyomot hagy, mert bemutatja, mi minden történt a régi időkben – mondta a vészkorszakról szóló Cinkos, aki néma című vándorkiállítás megnyitóján Hunyadi László professzor, Izrael tiszteletbeli konzulja a demecseri művelődési házban, ahová a holokauszt emléknapja alkalmából érkeuzett meg a vándortárlat. 

A tiszteletbeli konzul hozzátette:  

– Izraelt képviselem, ahol biztonságban élnek a zsidók az állam megalakulása, 1948 óta. Izrael azonban nemcsak az ott élőket védi, hanem összefogja az egész világ zsidóságát, illetve a zsidóság jelenét és múltját. Hadd köszönjem meg Vitális Zsombor egyetemi hallgatónak, hogy az Élet Menete Alapítvánnyal együtt megszervezte ezt a tárlatot. 

A megnyitón beszédet mondott Gáll Ottó, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének alelnöke, aki a tárlat címéhez kapcsolódva így fogalmazott:

– Ott él az emberekben a kérdés: mellém áll valaki? Egyedül maradok? Elbukom, ha egyedül vagyok? Elbukom, s a családomat is magammal rántom? Komoly dilemmák ezek az emberekben. Mikor kell megszólalni? Mikor kell csendben maradni? Demecser is néma maradt, nem szólalt fel senki a zsidók védelmében. Csak azt tudom mondani, hogy le kell győznünk a félelmünket. Nem kell félni, sokan mellénk fognak állni. Nyugodt lélekkel aludni, ezt kívánom mindenkinek! 

Az Élet Menete Alapítvány képviseletében Pécsi Tibor történész beszélt a megjelentekhez, aki azt mondta:  

– A kiállítás választ ad arra, hogy mi történt az áldozatokkal, kik követték el az embertelenséget, miért hallgattak sokan. Gáll Ottó már utalt a félelemre, azonban más is szerepet játszott a hallgatásban. Az egyik tablónak a címe, hogy Ne légy szürke! Ez egy 1964-es gyilkosságot mutat be: egy lányt megöltek Amerikában, de senki sem szólt, pedig sokan látták. Vagyis a hallgatásunknak az is az oka, hogy várunk a másikra, szólaljon meg ő. A másik tud beszélni, a másiknak van telefonja, az szóljon, aki erős!

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a  demecseri önkormányzat nemcsak befogadta a vádortárlatot, de a város – a Nyíregyházi Zsidó Hitközséggel együtt – múlt pénteken emléktáblát is avatott az 1890-ben épített izraelita elemi népiskola épületének falán. 

Forrás: SZON.hu

(Címlapkép: Pécsi Tibor történész a tárlatmegnyitón. Fotó: Sipeki Péter/SZON.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Jákov Hadas-Handelsman: „Versenyt futunk az idővel”
Oktatás
Rendhagyó hittanóra a szegedi rabbival
2022. Május 22. / 20:21

Rendhagyó hittanóra a szegedi rabbival

Kommentek