RMDSZ képviselő: megdöbbentő volt, ami Izraelben, a Gázai-övezet közelében fogadott (képek)

2023. November 18. / 18:48


RMDSZ képviselő: megdöbbentő volt, ami Izraelben, a Gázai-övezet közelében fogadott (képek)

Izrael parlamentjének, a Knesset elnökének meghívására érkezett szerdán Izraelbe egy romániai delegáció tagjaként Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A Maszol kérdésére elmondta: megdöbbentő, ami fogadta őket abban a kibucban, amelyet október 7-én megtámadtak a Hamász terroristái. A maszol.ro írását közöljük.

A Knesset elnöke a román parlament elnökének címzett meghívójában közölte, szívesen látja a törvényhozás vezetőségét Izraelben, hogy a helyszínen tájékozódhassanak és mindenki a saját szemével győződjön meg arról, mit műveltek a Hamász terroristái október 7-én, amikor a Gázai-övezetből kitörtek és mészárlásba kezdtek Izrael földjén.

Izrael_Csoma_Botond_5.jpg

Csoma Botond parlamenti képviselő a Maszol kérdésére elmondta, az AUR kivételével valamennyi romániai parlamenti párt frakcióvezetője látogatást tehetett Izraelben. Az utazást a román légierő repülőgépével sikerült megoldaniuk, mivelhogy kereskedelmi járat nem közlekedik a két ország között.

Megérkezésük után a romániai delegációt az izraeli parlament elnöke köszöntötte, majd elvitték őket abba a kibucba, amely mintegy egy kilométerre találhato a gázai határtól és ide törtek be a Hamász palesztin terrorista szervezet tagjai október 7-én és rendeztek vérfürdőt, ártatlan civileket, asszonyokat, gyermekeket, teljes családokat mészároltak le. A delegációt végigvezették az idő közben elnéptelenedett kistelepülésen.

Izrael_Csoma_Botond_4.jpg

Csoma Botond szerint döbbenetes volt azt látni, hogy mi maradt a fegyveres támadás után. Ugyanakkor hozzátette, miután véget ért a Hamász terroristáinak támadása, a Gázai határkerítésen keletkezett réseken számos civil is átlépte a határt és bement a kibucba, és amiről nem szóltak eddig a hírek, hogy ezek a civilek is folytatták az öldöklést és rabolni kezdtek.

Izrael_Csoma_Botond_8.jpg

Csoma Botond felidézte, a falak tele vannak golyónyomokkal, a házak egy része kiégett, a bútorok összetörve hevernek szerteszét. Emberi életek tragédiájának nyomai szegélyezik a szűk utcát. Annyira közel voltak az izraeli-palesztin határhoz, hogy szabad szemmel láthatták a Gázai-övezetet, illetve miközben a terepszemléjük tartott a kibucban, hallották, amint izraeli gépek folyamatosan bombázzák a Gázai-övezetet.

Izrael_Csoma_Botond_2.jpg

Egy katonai támaszponton is látogatást tehettek a romániai delegációtagok. Itt az volt a döbbenetes, hogy bemutatták nekik azokat a videófelvételeket, amelyeket a kibucban elhelyezett köztéri kamerák rögzítettek, de olyan felvételeket is, amiket a terroristákon lévő testkamerák vettek fel. „Döbbenetes volt azt látni, hogy ártatlan embereket miként mészároltak le és felfogni azt, hogy ez nem egy akció- vagy egy horrorfilm, hanem ez a megtörtént valóság”, fogalmazott kérdésünkre Csoma Botond.

Izrael_Csoma_Botond_6.jpg

Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a videók mellett volt egy olyan hangfelvétel is, amely szintén mély megdöbbenést keltett. Ezen az hallható, amint „a mészárlást követően az egyik terrorista lelkendezve hívta fel az édesanyját és újságolta neki, hogy éppen megölt tíz zsidót, majd pedig együtt lelkendeznek tovább és az édesanya imádkozni kezd azért, hogy a fiának ne essen semmi baja”, idézte fel a hallottakat Csoma Botond. Elmondta, az egyik helyi kórházban romániai sebesültekkel is találkozhattak és arra kérték a román, illetve az izraeli kormányt, hogy segítsen megtalálni a hozzátartozóikat, akiket Gázában tartanak fogva, közöttük több a beteg, kezelésre szoruló személy. A legszomorúbb, mondta Csoma Botond, hogy a rokonaikról semmit sem lehet tudni, azt sem, hogy élnek-e még. Felidézte, a segélykérő elmondta, hogy rokona éppen súlyos-halálos betegsége miatt nagyon komoly gyógyszeres kezelésre szorul, és nem tudják, hogy egyáltalán hozzájuthat-e a gyógyszereihez, vagy hogy biztosítják-e számára az orvosi ellátást.

Fotók forrása: Csoma Botond parlamenti képviselőFotók forrása: Csoma Botond parlamenti képviselő

Csoma Botond kérdésünkre elárulta, a terepszemlét követően az izraeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, aki maga is katona volt, mint ahogy ott szinte minden politikus a volt, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének kérdésére azt mondta, Izrael addig nem hajlandó a tűzszünetre, ameddig teljesen el nem tiporja a Hamász terrorszervezetet. Egy másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Hamász felszámolása után miképpen hajlandók kezelni az évtizedek óta tartó izraeli-palesztin kérdést, illetve hogy mi lesz Gázával a harcol után, ám erre már nem kapott választ.

A teljes írás IDE kattintva olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek