Rangos elismerést kapott Bálint gazda

2019. Február 04. / 09:39


Rangos elismerést kapott Bálint gazda

Életműdíjat kapott Bálint György kertészmérnök, az ország népszerű Bálint gazdája múlt hétvégén Egerben, ahol Nagy István agrárminiszter méltatta munkásságát.


Az egri eseményen Az év agrárembere díjat ítélték oda (ezt Ledó Ferenc kapta), míg Bálint György kertészmérnök Vancsura Józseffel együtt életműdíjban részesült. A díj fővédnöke, Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: ez az elismerés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van.  A díj védnöke és a szakmai zsűri elnöke, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója azt mondta: „Magyarország egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ezért kötelességünk gondoskodni a folyamatos, minőségi utánpótlásról és bevonzani a fiatal tehetségeket. Ez a díj kiváló eszköz arra, hogy megmutassuk az agrárpálya sokszínűségét és mindenkinek bepillantást engedjünk a kulisszák mögé". 

Az év agrárembere díjat 2014-ben Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens alapította üzlettársaival azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedőkre, akik társadalmi szerepvállalása jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

A 100. születésnapját idén július 28-án betöltő Bálint gazdával a Mazsihisz.hu tavaly készített interjút abból az alkalomból, hogy Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezésére 35 fát ültettek Izraelben, míg a további 35 fát a budapesti Szent István Parkban helyeztek el. Ez utóbbi helyszínen Bálint György is fát ültetett, aki lapunknak többek között azt nyilatkozta: „Meg vagyok róla győződve, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben, ez a magyarázata annak, hogy az én szememben a fák örökéletűek. Vannak olyanok, amelyek sarjakat nevelnek, hogy azok vigyék tovább az új életet. Ezért szoktam azt mondani, hogy minden ember ültessen fát. A gondolkodó ember ugyanis mindig bízik a jobb jövőben, egy olyan világban, amelyben az emberek boldogságot, békességet találnak”. 

Cikkünkben az MTI közleményét is fölhasználtuk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek