BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.14. | 8 Támuz 5784
Gyengénlátó verzió
#HANUKA 2021
2024. Április 26. / 14:34

Visual Indictment: Exhibition of the Jewish Museum Opened in the National Gallery

Sharp phantom image and even sharper phantom pain - this is how the exhibition “This is How it Happened. The Early Memory of the Holocaust in the Works of Eyewitness Artists” of the Hungarian Jewish Museum and Archives at the Hungarian National Gallery can be summed up in a nutshell.

Mindent az ünnepről / 2021. December 06. / 12:18

Ez a nap feltöltötte a lelkünket – hanukai gyertyát gyújtott a Tóth Gabi-Krausz Gábor házaspár

Krausz Gábor soha nem titkolta zsidó származását, a Családom, és egyéb receptfajták című könyvében is sokat mesél erről, a Borsnak pedig elárulta: nagyon fontos számára, hogy kétéves kislánya, Hannaróza is megismerje a zsidó hagyományokat.

Mindent az ünnepről / 2021. December 06. / 12:00

Hanuka alkalmából közösségi futást és gyertyagyújtást tartottak Székesfehérváron

A fény ünnepének alkalmából a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai meggyújtották a nyolcadik, azaz utolsó gyertyát is a Várkörúton található imatermük udvarán. A gyertyagyújtás előtt több tucat futó részvételével rendezték meg a Maccabi VAC hanuka közösségi futást is.

Ünnepi videótéka / 2021. December 05. / 18:56

Várkonyi Attila rádiós műsorvezetővel lobbant fel az ünnep nyolcadik lángja

Az idei hanuka utolsó, nyolcadik lángja ma Várkonyi Attila (DJ Dominique) rádiós műsorvezetővel lobbant fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A népszerű műsorvezető a csodák ünnepén maga is elmesélt egy megható csodát a saját életnek történetéből. Mert a csodák megtörténnek csak hinnünk kell bennünk, erről is szólnak a hanuka egyre növekvő lángjai, amelyek hosszú időn át képesek utat mutatni.

Ünnepi videótéka / 2021. December 04. / 20:01

Szalai Kriszta és Cserna Antal színművészek társaságában lobbant fel az ünnep hetedik lángja

A népszerű művészházaspárt Radnóti Zoltán főrabbi, a Lágymányosi Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője kalauzolta a Rumbach zsinagógában és vezette be fény ünnepének titkaiba.

Ünnepi videótéka / 2021. December 03. / 14:16

Dr. Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója gyújtotta meg az ünnep hatodik lángját

A hanuka hatodik lángja ma Dr. Shemesh Assaf, a Mazsihisz Szeretetkórházának főigazgatójával lobbant felt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A főigazgató mesélt arról, hogy miként ünneplik Izraelben a hanukát, mesélt a sok-sok fánkevésről, a szabadság és a hit fontosságáról.

Ünnepi videótéka / 2021. December 02. / 16:28

Ónodi Eszter színésznővel lobbant fel ma az ünnep ötödik lángja

A hanuka ötödik lángja ma Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színésznővel lobban fel, aki életében először járt zsinagógában, s ezzel régi vágya teljesült. A művésznő elmondta ő maga is hisz a mindennapok csodájában.

Mindent az ünnepről / 2021. December 02. / 15:35

A Fehér Házban is fellobbantak a hanuka lángjai

A helyi idő szerint szerdán este megrendezett eseményen beszédet mondott Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, aki beszédében megemlítette, hogy zsidó férje révén családjuk egyik legbensőségesebb ünnepe a hanuka.

Mindent az ünnepről / 2021. December 02. / 10:16

A Hanukáról másképpen! – Szerdócz Ervin rabbi ünnepi írása

A Mikéc hetiszakasz általában egybeesik Hanuka Szombatjával. Bölcseink összefüggést találtak a tórai textus és Hanuka között. A Tóra hetiszakaszának első szava („és történt”) kifejezés. Mestereink szerint minden olyan elbeszélésben, amely ezzel kezdődik valami bekövetkező negativitásra utal. Nézzük! József börtönben van, apja azt hiszi, hogy szeretett fia halott.

Kulturális ajánlók / 2021. December 02. / 09:26

A Mazsihisz és az IKI bemutatja: Hanuka family light 2021/5782

Elérkeztünk idén is az év azon időszakába, amikor az éjszakák a leghosszabbak, ami egyet jelent: itt a Hanuka. Szeretettel meghívunk minden barátunkat december 4-én, szombaton este 7 órakor az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) kertjébe, hogy karöltve ünnepelhessünk, együnk, igyunk és gyújtsuk meg a hanukiát közösen a haunka hetedik lángját.