Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

2022. Július 19. / 10:30


Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel, vagyis újra működni fog az EU-Izrael Társulási Tanács. Ez Jáir Lapid miniszterelnök munkájának eredménye, aki még külügyminiszterkor a Társulási Tanács újraindítását és az EU-val való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának. Az Új Kelet cikkét ajánljuk.

A 27 EU-tagállam külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel – írja az Új Kelet a Walla hírportálra hivatkozva. Ez jelentős lépés az Izrael és az Európai Unió közötti kapcsolatok javítása érdekében, amelyek Benjamin Netanjahu miniszterelnöki hivatali ideje alatt mélypontra jutottak a palesztin kérdésről folytatott viták közepette.

A fejlemény Jáir Lapid miniszterelnök és külügyminiszter munkájának eredménye. Lapid külügyminiszteri hivatalba lépésekor (mintegy egy éve) a Társulási Tanács ülésezésének újraindítását és az Európai Unióval való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának.

A Társulási Tanács legutóbbi ülése 2012-ben volt. Egy évvel később Izrael úgy döntött, hogy lemondja a találkozót, tiltakozásul az EU azon irányelvei ellen, amelyek szerint az Izraellel kötött megállapodásokban különbséget kell tenni Izrael és a telepek között.

Az Új Kelet írása teljes terjedelmében itt érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Szerdócz Ervin: A törvény könyve
2022. Augusztus 04. / 23:19

Szerdócz Ervin: A törvény könyve

Zsidó világ
Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!
Hírek, lapszemle
Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja