Golán-fennsík: A magyar kormány most is Izrael oldalán áll

2021. Február 09. / 18:35


Golán-fennsík: A magyar kormány most is Izrael oldalán áll

Mi mindig is támogattuk Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és hisszük, hogy csak a kölcsönös tiszteleten alapuló tárgyalások vezethetnek el a békéhez a térségben. A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése sajnos nem vissz ehhez közelebb – írja hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter. 


– Az imént felhívott Gabi Ashkenazi barátom és kollégám, Izrael külügyminisztere, a Nemzetközi Büntetőbíróság múlt pénteki döntése miatt, amely megállapítja a bíróság területi joghatóságát a Gázai-övezet, a Nyugati Part és Kelet-Jeruzsálem felett – írta Szijjártó Péter, a külügy- és külgazdasági tárca vezetője ma délutáni Facebook posztjában.

Mint fogalmazott: „Izraelhez hasonlóan mi sem értünk egyet ezzel a döntéssel. Az eljárás során már jeleztük, hogy álláspontunk szerint Palesztina nem rendelkezik büntető joghatósággal izraeli állampolgárok felett". 

A tárcavezető hozzátette: „Mi mindig is támogattuk Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és hisszük, hogy csak a kölcsönös tiszteleten alapuló tárgyalások vezethetnek el a békéhez a térségben. A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése sajnos nem vissz ehhez közelebb".

A Nemzetközi Büntetőbíróság döntésén kívül az ügy másik előzménye, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozata szerint az Egyesült Államok elismeri, hogy Izrael biztonsága szempontjából fontos a Szíriától az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalt terület, de ez a jövőben megváltozhat egy esetleges szíriai politikai változás nyomán. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatára reagálva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala mai közleményében leszögezte: „a Golán-fennsík örökre Izrael Állam része marad". 

A közlemény hangsúlyozta: „Izrael álláspontja ebben a kérdésben egyértelmű: a Golán-fennsík minden lehetséges forgatókönyv esetén izraeli marad". 

A kérdés az amerikai politika visszatérését jelzi a hagyományos amerikai közel-keleti állásponthoz, amelytől Donald Trump előző elnök eltért. Trump az Egyesült Államok nevében 2019-ben ismerte el Izrael részének a területet, ami éles váltás volt az amerikai külpolitikában a korábbi fél évszázadhoz képest. Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsík nyugati felét Szíriától, és 1981-ben törvényben be is kebelezte, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el. 

A Golán-fennsíkon található négy drúz faluban mintegy 23 ezren laknak. Ők felvehetik az izraeli állampolgárságot, azonban többségük továbbra is Szíria állampolgárának tekinti magát. Mellettük szintén mintegy 20 ezer izraeli lakik az 1967 után a fennsíkon létrehozott izraeli településeken. A drúz települések lakói folyamatosan ápolják a rokoni és gazdasági kapcsolatokat a jelenlegi határ túloldalán, Szíriában élő családtagjaikkal, és lehetségesnek tekintik, hogy a jövőben nemzetközi megállapodások nyomán visszakerülhetnek szíriai fennhatóság alá.

(Forrás: Szijjártó Péter/Facebook; MTI)

(Címlapkép: Szijjártó Péter/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek