Balázs Klári a '80-as években plagizált egy izraeli dalt, most milliókra perlik

2021. Április 22. / 18:47


Balázs Klári a '80-as években plagizált egy izraeli dalt, most milliókra perlik

Henri Bratter Izraelben élő francia zeneszerző Ofra Haza (címlapképünkön) izraeli énekesnőnek írta az 1981-ben megjelent Tfila című dalt. Ezt vitte slágerre Magyarországon Találd ki gyorsan a gondolatom címmel Balázs Klári és Korda György, akik közül az énekesnő volt feltüntetve zeneszerzőként. Henri Bratter perel és hajthatatlan.

Balázs Klári énekesnő ellen polgári peres eljárást indított Henri Bratter Izraelben élő francia zeneszerző – írja a Telex.

A lap az ügyet felkapó izraeli médiára hivatkozva közli: az eredeti dal bizonyos körökben a nem hivatalos himnusza Izraelnek, illetve az izraeli sajtó külön rácsodálkozik arra, hogy a magyar verzió dalszövegét az a Szenes Iván írta, aki Szenes Hanna izraeli nemzeti hős másodunokatestvére. Bratter jogorvoslatért fordult a magyar bírósághoz a dal plagizálása miatt, izraeli sajtóbeszámolók szerint nem keveset követel az énekesnőtől. 

Saját bevallása szerint több mint 200 ezer dollár (ez közel 60 millió forint) járna neki a majdnem 40 év szerzői jogdíj elmaradása miatt, de végül csak 25 ezer dollár (kb 7,5 millió forint) kártérítést ítéltek meg neki első fokon.

A cikk idézi a Balázs Klárit képviselő iroda nyilatkozatát, amely így kezdődik: „Balázs Klári őszintén elismeri, hogy a Találd ki gyorsan a gondolatom… című dal zenéjét eredetileg nem ő írta. Ez egy izraeli dal a 80-as évekből, melyből Balázs Klári és Szenes Iván szövegíró duettet készített. Szenes Iván szövege, valamint Balázs Klári és Korda György előadása nélkül nem vált volna ismertté és sikeressé a dal Magyarországon". Az iroda szerint Balázs Klári bízott abban, hogy az Artisjuson keresztül megérkezik a feldolgozáshoz az izraeli jogosítás, ahogy ez egy bevett szokás külföldi dalok magyar feldolgozása esetén. Sajnos nem így történt.

Mint fogalmaznak: „Balázs Klári minden törekvése ellenére az izraeli zeneszerző pert indított és irreálisan sok pénzt követelt a bíróságon. A Fővárosi Törvényszék az izraeli zeneszerző kártérítési követelését nagyrészt elutasította és abból mindössze ugyanazt az összeget ítélte meg, melyet Balázs Klári már per nélkül is felajánlott. Az izraeli zeneszerző a bíróság döntését sem fogadta el, továbbra is hajthatatlan".

A teljes cikk a Telex honlapján, ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek