Az elfelejtett mauritiusi zsidó menekültek története

2019. December 10. / 13:20


Az elfelejtett mauritiusi zsidó menekültek története

Az Indiai-óceánon található Mauritius szigetén van egy furcsa temető: olyan zsidók nyugszanak ott, akik 1940 és 1945 között haltak meg. De hogyan került több száz zsidó a Madagaszkártól még 900 kilométerre keletre lévő szigetre? A válasz sajnos filmbe illő: Palesztinából deportálták őket a britek, mert azt hitték, vannak köztük náci kémek. A világ jobbára elfelejtette különös történetüket, pedig élnek még a kicsiny, távoli földdarabon olyanok, akik személyesen is emlékeznek rájuk.


1939-ben mintegy 3500 európai zsidónak sikerült latin-amerikai vízummal elhagyni az öreg kontinenst, de Dél-Amerika helyett először megpróbáltak az akkor brit mandátum alatt álló Palesztinába eljutni. A palesztinai brit hatóság azonban nem nézte jó szemmel az illegális bevándorlást, és a Romániából három hajóval érkező menekülteket deportálták az Atlit nevű begyűjtő táborba Mauritiusra. 

A szigetre  – ahol abban az időben mintegy 400 ezren éltek – 1580 zsidó menekült érkezett 1940. december 26-án. A helyiek nem tudták, hogy az újonnan érkezetteket a britek voltaképpen büntetőeljárás alá vonták, így az utak mentén felsorakozva, szívélyesen üdvözölték a zsidókat. De alig szálltak partra, a menekültek máris börtönbe kerültek Beau Bassinban, ahol öt évet töltöttek 1945-ig, a második világháború befejezéséig. 

mau.jpg

Az ártatlanul bebörtönzött családokat elszakították egymástól, a házastársak kezdetben másfél évig nem is találkozhattak, ezután is csak pár óra engedélyt kaptak a nők, hogy meglátogassák a férjüket. A kényszerintézkedés legfőbb oka az volt, hogy a britek attól tartottak: az európai zsidók között náci kémek rejtőznek. Amikor megbizonyosodtak róla, hogy a zsidók között nincsen náci kém, engedélyezték számukra, hogy munkavégzés céljából elhagyják a börtönt. Az egyedülállók közül többen megnősültek, így a szigetre a közelmúltban ellátogatott egy olyan izraeli állampolgár, akinek az anyja mauritiusi volt. 

A helyi temetőben – ahol emlékmúzeumot is fölállítottak – 130 sír van, ebből 128-ban zsidó menekült nyugszik.

(A The Jerusalem Post cikke nyomán) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek