Főzzünk és együnk együtt Fűszeres Eszterrel!

2019. Március 10. / 16:20


Főzzünk és együnk együtt Fűszeres Eszterrel!

Szerző: Kácsor Zsolt

A budapesti Csányi5-ben a Fűszer és Lélek című gasztroblog szerzője, Bodrogi (Fűszeres) Eszter segítségével készíthetünk el izgalmas ételeket. Ezúttal a marokkói zsidó konyha ételei kerültek terítékre.


Szeretem a hasamat, a különleges ízeket és a jó társaságot, ráadásul imádok főzni, de nem magamnak – úgyhogy Fűszeres Eszter éppen rám is gondolhatott volna, amikor kitalálta ezt a főzős sorozatát a budapesti Csányi 5-ben. Most először voltam ott, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára, mert nagyon tetszett, amit a Főzzünk Fűszeres Eszterrel című esten láttam: csupa kedves arcú ember csupa rokonszenves kinézetű élelmiszer-alapanyagból állított elő otthonos, családias, baráti hangulatot.

Nem kellett hozzá más, mint néhány összetolt asztal, alaposan megrakva hússal, zöldségekkel, fűszerekkel, különböző konyhai eszközökkel, meg egy Marokkói zsidó konyha című, kilenc receptet tartalmazó kis sorvezetővel, amit Fűszeres Eszter állított össze.

Mivel már háromszor írtam le a nevét, hadd mutassam be kicsit részletesebben: nem, nem Fűszeres az igazi neve, hanem Bodrogi, de azt hiszem, ez a szép név már rajta ragad. Eredeti végzettsége szerint nyomdász (ha jól emlékszem, betűszedő), de a digitális forradalom elsodorta a hagyományos nyomdászatot, szóval Eszter jó ideje nem szed betűt, hanem főz és gasztroblogot ír Fűszer és Lélek címmel. Tudományával föllép különböző rendezvényeken is, én a Székesfehérvári Zsidó Napokon találkoztam és főztem vele együtt, tanulságos élmény volt, ráadásul: finom.

A Csányi5-ben rendszeresen összegyűlő kis csapat közösen szokta megbeszélni, hogy mit szeretnének előállítani és enni – ezúttal a marokkói zsidó konyha került terítékre. Sorolom, hogy ezúttal miről tetszettek lemaradni: rizzsel és lencsével töltött szőlőlevél; házi harissa paszta; fűszeres, pácolt citrom; tagine (paradicsomos szószban főtt húsgombóc); zöldséges marokkói kuszkusz; csirkés pastilla; harira leves; zaalouk saláta; narancsvirágvizes citromsorbet. Ha első olvasásra egzotikusnak és bonyolultnak is tűnnek, ezek az ételek lényegében egyszerűek. Eszter legalábbis azt mondta, hogy Marokkóban ezek végül is „paraszti” fogások, magyarán könnyen, viszonylag olcsón és gyorsan elkészíthetők.

A fölsorolt ételek közül a paradicsomos húsgombóc és a fűszeres, pácolt citrom ragadta meg leginkább a fantáziámat. Sajnos arra nem maradt időm, hogy meg is kóstoljam ezeket, de azt azért megtudtam, hogy a fölsorolt marokkói ételek közül Eszternek éppen a pácolt citrom a kedvence, s gyakran készíti a családnak sült húsok mellé.

Ha el szeretnének menni Fűszeres Eszter estjére, akkor számoljanak vele, hogy a jegy 7 ezer forint. De kéretik ezen nem csodálkozni, az ugyanis fontos, hogy az ételekből sok-sok adag készül, magyarán nagy valószínűséggel mindegyikből jut nekünk egy-egy jó nagy adag. Vagyis számoljunk úgy, hogy igazából kilenc fogásért fizetünk 7 ezret – ami eléggé jól hangzik, ráadásul úgy láttam, hogy a társaság is remek. Nem beszélve a helyről és a szelleméről: ugyanis az aula közepén terítenek – úgyhogy a Csányi5 erre a pár órára Budapest egyik legérdekesebb vendéglátóhelyévé változik. 

Legközelebb a lengyel konyha különlegességei következnek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A budapesti kávéházak, mozik és mulatók hőskora
Megemlékezések
Kardos Péter: Emlékeztek? Képzeljétek el!

Kommentek