Holokauszt Emlékközpont: Párhuzamosságok a dualizmus idején

2023. Október 30. / 09:52


Holokauszt Emlékközpont: Párhuzamosságok a dualizmus idején

Nyilvános online kerekasztal beszélgetést rendez a dualizmus kori zsidó közösségek állami főhatalomhoz való viszonyáról a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont november 2-án, vagyis ezen a héten csütörtökön délután 5 órától. A beszélgetés résztvevői: Bíró Ákos (MAOIH levéltár) és Zima András (HDKE, OR-ZSE), a moderátor Glässer Norbert (SZTE, HDKE). 

„A zsidó közösségek állami főhatalomhoz való viszonyát a modernitás előtt a vallási hagyomány foglalta keretbe. A rendi világ rítusai a modernitás alatt is hosszú ideig tovább éltek, majd új helyzetekhez igazodtak. A modern nemzeteszme rítusai ezekkel párhuzamosan jelentek meg az intézményi/közösségi gyakorlatokban" – olvasható a rendezvény leírásában. 

395422976_824002649725537_1723358123985842766_n.jpg

A kerekasztal célja a dualizmus idején megfigyelhető párhuzamosságokat járja körül, a vészkorszakig kitekintve a keretek változására, a gyakorlatok és diskurzusok módosulására helyezve a hangsúlyt.

Az online kerekasztal beszélgetést bárki követheti az interneten ezen a héten csütörtökön, délután 5 órától. A rendezvényről ide kattintva találhatnak részletesebb felvilágosítást. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát
Élet + forma
Fábián Sára Ráhel ma letette az olimpiai esküt