Címkék

tudomány

Tudomány / 2024. Április 18. / 14:16

A zsidó hagyománynak van igaza: tényleg 120 év lehet az emberi kor végső határa

– Bis 120! Élj 120 évig! – szoktuk mondani szeretteinknek és ismerőseinknek. Ennek közismerten az a tórai alapja, hogy Mózes I. könyvében az Örökkévaló 120 évben jelöli ki a végső életkort; s ezt erősíti az is, hogy Mózes prófétánk és tanítónk 120 évet élt. Az Iflscience.com portál Curious magazinja utánajárt ennek a kérdésnek, s lám, kiderült: a tudományos konszenzus az, hogy az ember életkorának határa fiziológiai okok miatt 120 év körül van.

Tudomány / 2024. Április 05. / 10:06

Most már neten is olvashatjuk Szegő Ágnes: Egri zsidó polgárok című könyvét

– Elkészült az Egri zsidó polgárok című könyvem webes változata, amelyet Csiszár Ágnes és Szegi Agáta egészített ki az utóbbi 19 évben előkerült forrásokkal – adta hírül Szegő Ágnes könyvtáros, történész, a vidéki zsidóság történetének kutatója. Az eredeti kötet a Szerencsejáték Zrt. Alapítványa támogatásával jelent meg, az internetes verziót a Magyarországi Zsidó örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatta.

Tudomány / 2024. Április 03. / 08:34

Variációk egy témára: a zsidóság hellenizációja

Mi jellemezte az ókori zsidóság körében történt hellenizációs kísérleteket a Makkabeusok első könyvének és Josephus Flavius írásainak tükrében? Erről tart előadást Papp György az ELTE Bölcsészettudományi Karán április 8-án, jövő hétfőn délután 5 órától. Az előadó a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet egyetemi adjunktusa, héber és görög nyelvet tanít.

Tudomány / 2024. Április 02. / 17:54

Jelentkezés debreceni holokauszt-konferenciára

A holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg a XXV. Jubileumi Határon Túli Nemzetközi Konferenciát Debrecenben május 9-11 között, amelyre előadóként vagy résztvevőként április 12-ig lehet jelentkezni. A tanácskozás címe: „A holokauszt és emlékezéskultúrája napjainkban".

Izrael / 2024. Március 19. / 14:19

A partizánelmélet és az izraeli háború összefüggéseiről

– A most zajló háború palesztin oldalról vallási küzdelem, izraeli részről pedig egzisztenciális harc, a függetlenségi háború meghosszabbítása, amelynek célja a zsidó állam helyzetének régióbeli konszolidálása – fejtette ki Turán Tamás a Molnár Tamás Kutatóintézet (MTKI) szervezésében tartott rendezvényen a John Lukacs Társalgóban.

Megemlékezések / 2024. Március 14. / 16:39

Ma 145 éve született Albert Einstein, a cionizmus furcsa prófétája

A fény természetéről, a tér és idő kapcsolatairól, az univerzumról szóló elgondolásainkat forradalmasította, nemcsak a modernitás, de az emberiség történetének egyik legnagyobb tudósa volt. És a világ egyik leglelkesebb és ugyanakkor legszkeptikusabb cionistája is, akit David Ben Gurion felkért, hogy legyen Izrael második államelnöke, és aki halálos ágyán is azt a szöveget fogalmazta, amelyben Izraelt akarta köszönteni hetedik születésnapján.

Tudomány / 2024. Március 13. / 12:12

A Targum 3. számának fókuszában a felelősség és az elkötelezettség

Megjelent a Targum – Interpretáció / Kommentár/ Diskurzus című, zsidósággal foglalkozó interdiszciplináris online tudományos folyóirat harmadik száma, amelynek témája a Felelősség. A tematikus szám szerkesztői Balázs Gábor és Rugási Gyula – adta hírül Vörös Kata felelős szerkesztő, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanársegéde.

Tudomány / 2024. Február 21. / 11:50

Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

A Rubicon Intézet közelmúltban Budapesten megrendezett „Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok” című, teltházas konferenciáján a jelenleg is zajló közel-keleti események történeti hátteréről hangzottak el előadások. A lenti videóban Magyarics Tamás egyetemi docenst, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetőjét hallgathatják meg.

Megemlékezések / 2024. Február 13. / 09:26

Ma van Finály Henrik klasszika-filológus halálozási évfordulója

Az Itáliából bevándorolt zsidó család sarjaként született Finály Henrik (1825-1898) akadémikus korának egyik legnagyobb hatású tudósa volt, az általa írt latin-magyar szótár évtizedeken át sok-sok latint tanuló generáció alapműve volt. Ő a Hunyadi téri zsinagóga rabbijának, Fináli Gábornak az egyik felmenője!

Tudomány / 2024. Február 08. / 15:56

John Lukacs 100: A szabadság tisztelete és a történelem vigasza

A világhírű magyar zsidó származású történész, John Lukacs (Lukács János) születésének 100. évfordulója tiszteletére a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete konferenciát rendezett Szellem és jellem – John Lukacs 100. címmel a közszolgálati egyetemen. A tanácskozáson Hatos Pál történész brilliáns előadást tartott nemcsak Lukácsról, de a történészi hivatás lényegéről és a történeti megismerés módozatairól is.

Tudomány / 2024. Február 07. / 13:56

Így hordták szét a „zsidóvagyont" – Alföldi Róbert olvassa föl Ungváry Krisztián írását

„Zsidóvagyon" kiigénylés és újraosztás 1944-ben – ez a címe annak a YouTube-videónak, amelyben Alföldi Róbert színművész olvassa föl Ungváry Krisztián történész „Nagy jelentőségű szociális akció" tanulmányát. A videót a történész tette közzé a saját YouTube-csatornáján. Habár a felvétel csak tegnap került ki az internetre, már csaknem 7 ezren látták.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 15. / 10:03

Gábor György: A baloldali antiszemitizmus egyetlen állítása sem igaz 2.

Tegnap szemléztük Gábor György vallásfilozófus interjújának első részét az antiszemitizmus történelmi gyökereiről, most a beszélgetés második részét ajánljuk. Ebben a professzor azt fejti ki, hogy a romantikus antikapitalizmusból táplálkozó baloldali antiszemitizmus a zsidóságban az új gyarmatosítót látja, pedig a zsidók sosem voltak gyarmatosítók, évezredek óta élnek a mai Izrael területén.