Holokauszt Emlékközpont: Párhuzamosságok a dualizmus idején

2023. Október 30. / 09:52


Holokauszt Emlékközpont: Párhuzamosságok a dualizmus idején

Nyilvános online kerekasztal beszélgetést rendez a dualizmus kori zsidó közösségek állami főhatalomhoz való viszonyáról a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont november 2-án, vagyis ezen a héten csütörtökön délután 5 órától. A beszélgetés résztvevői: Bíró Ákos (MAOIH levéltár) és Zima András (HDKE, OR-ZSE), a moderátor Glässer Norbert (SZTE, HDKE). 

„A zsidó közösségek állami főhatalomhoz való viszonyát a modernitás előtt a vallási hagyomány foglalta keretbe. A rendi világ rítusai a modernitás alatt is hosszú ideig tovább éltek, majd új helyzetekhez igazodtak. A modern nemzeteszme rítusai ezekkel párhuzamosan jelentek meg az intézményi/közösségi gyakorlatokban" – olvasható a rendezvény leírásában. 

395422976_824002649725537_1723358123985842766_n.jpg

A kerekasztal célja a dualizmus idején megfigyelhető párhuzamosságokat járja körül, a vészkorszakig kitekintve a keretek változására, a gyakorlatok és diskurzusok módosulására helyezve a hangsúlyt.

Az online kerekasztal beszélgetést bárki követheti az interneten ezen a héten csütörtökön, délután 5 órától. A rendezvényről ide kattintva találhatnak részletesebb felvilágosítást. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek