Címkék

Magyar zsidó közösség

Zsidó világ / 2022. November 23. / 13:46

Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

A Darvas István főrabbi által vezetett T12 Tanház mindenki számára nyitott, a zsidó hagyományok és értékrend mellett elkötelezett élő közösség, amelynek tagjai szeretnek együtt tanulni az interneten és fizikai térben egyaránt. A csoport létrejöttéről, valamint a tanház működtetésére létrehozott alapítvány céljairól Szerb Gábort, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

Zsidó világ / 2022. November 01. / 12:18

Zsidó „főnixközösségek”: az első felvonás jó volt, jöhet a következő…

– Az elszenvedett veszteségben megmutatni a megújulás esélyét – ez volt a célja annak a rendezvénynek, amelyen négy megújuló dunántúli neológ zsidó közösség (Kővágóörs, Siófok, Székesfehérvár és Szombathely) mutatkozott be az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és a Tom Lantos Intézet közös szervezésében az IKI székházában. Az előadásokkal és tárlatmegnyitókkal színesített, jól sikerült rendezvény sok érdeklődőtt vonzott.

Élet + forma / 2022. Október 27. / 13:44

Magyar zsidó fiatalember óriásreklámban a Times Square-en

A budapesti születésű, Izraelben élő Fleischer Gavriel szoftverfejlesztő szakember hatalmas fényképe díszítette a New York-i Times Square-en az amerikai tőzsde, a Nasdaq világhírű épületét. A reklámkép azért került a Nasdaq Towernek nevezett épületre, mert tegnap lépett a tőzsdére az Intel cégcsoport autós önvezető egységeket fejlesztő cége, a Mobileye Global.

Zsidó világ / 2022. Október 27. / 13:11

Ma lesz négy dunántúli zsidó közösség bemutatkozása az IKI-ben

Amint arról a Ledniczky Lívia programigazgatóval (IKI) készült beszélgetésünkben beszámoltunk: ma délután 5 órától kezdődik az Izraeli Kulturális Intézetben az a rendezvény, amelynek keretében négy dunántúli zsidó közösség mutatkozik be. Az IKI és a Tom Lantos Intézet közös szervezésében megvalósuló rendezvényt kiállításmegnyitó és négy tudományos előadás gazdagítja.

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 12:58

Borbás Gergő: Ki kell lépni a zsidó buborékból

A JCC Budapest – Bálint Ház idén ősztől kreatív igazgatót alkalmaz Borbás Gergő személyében. A 27 éves szakembert arról kérdeztük, hogy mi lesz a feladata, milyen eredményeket szeretne elérni, s miben látja annak a kérdésnek a megoldását, hogy a zsidó közösségek miképpen tudnák hatékonyabban megszólítani a zsidósághoz egyelőre csak lazán kötődő, de identitásukat illetően zsidó magyar fiatalokat. INTERJÚ

Zsidó világ / 2022. Október 20. / 13:34

Új kezdeményezés az IKI-ben: dunántúli zsidó közösségek bemutatkozása

– Különleges rendezvénynek ad otthont az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) budapesti székháza október 27-én: „A dunántúli zsidóság múltja, jelene és jövője” címmel mutatják be a régió több zsidó közösségének múltját és jelenét – tudtuk meg Ledniczky Lívia programigazgatótól. Az esemény az IKI és a Tom Lantos Intézet (TLI) közös szervezésében valósul meg, s a tervek szerint folytatása is lesz más dunántúli zsidó közösségek bemutatásával.

Zsidó világ / 2022. Október 06. / 15:08

Darvas István: Föl lehet építeni egy stabilan működő közösséget Fehérváron

„Ercsi után minden szürkévé vált" címmel tett közzé egy kisfilmet a székesfehérvári zsidóságról a YouTube-videómegosztón a Bennem élő eredet nevű weboldal stábja. A videóban többek között megszólal Barna Ágnes, a heylyi zsidó hitközség elnöke, Gergely Anna történész, Darvas István főrabbi, valamint Kaufer Tamás futó és sportrendezvény-szervező is.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 08. / 16:37

Csak semmi pánik! – Szerveződik a budapesti Limmud Fesztivál

Hogyan védekezzünk az álhírek és propaganda-weblapok áradata ellen? Hogyan ismerjük fel, ha az orrunknál fogva vezetnek? Miképpen igazodjunk el a nagy- és kishatalmak nagy- és kis játszmái között? Milyen válaszokat kínál a politika és a tudomány korunk válságaira? Hogyan lássuk mindezt zsidó szemmel? És egyáltalán, hogyan legyünk zsidók itt és most? Interjú Szenthe Antóniával, a Limmud Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnökével.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 28. / 12:13

Mazsihisz elnök: A magyar zsidó közösség számára a legfontosabb a kiszámítható biztonság

Munkamegbeszélést folytatott a IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt-emlékezeti Szövetség) soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Svédország nagykövet-helyettese, Katerina Szécsi-Åsbrink és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége (Mazsihisz) elnöke.