OR-ZSE tanévnyitó: Az érvelés és vita szükséges a szellemi fejlődéshez

2023. Szeptember 06. / 19:39


OR-ZSE tanévnyitó: Az érvelés és vita szükséges a szellemi fejlődéshez

A hétfői ünnepélyes tanévnyitó után a héten már megkezdődött az oktatás az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). A rendezvényen dr. Balázs Gábor általános rektorhelyettes (címlapképünkön) köszöntötte a megjelenteket, szólt a hallgatósághoz dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Gábor György, a doktori iskola vezetője, valamint – a kormány képviseletében – Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár.

– Mindannyiunk közös álma és törekvése, hogy a Mazsihisz fenntartásában működő OR-ZSE a magyar neológia legmagasabb szintű tudásbázisaként olyan XXI. századi körülményeknek és színvonalnak megfelelő intézmény legyen, amely kiemelkedő rabbikat, hittudósokat, a saját hivatásukban magasan képzett szakembereket bocsát pályájukra – mondta az OR-ZSE tanévnyitó ünnepségén dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

grósz_a.jpgDr. Grósz Andor

Mint fogalmazott: „közös érdekünk, azaz a fenntartó Mazsihisz és az OR-ZSE közös érdeke, hogy ebbéli törekvésünkben sikert érjünk el. De tisztában vagyok vele, hogy ehhez elsősorban infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésekre van szükség. Nem árulok el nagy titkot vele, ha elmondom: a magyar kormánynál tettünk lépéseket annak érdekében, hogy a tervezett fejlesztésekre forrást szerezzünk, s örömmel jelenthetem be, hogy kezdeményezésünk a kormányzat részéről pozitív fogadtatásra talált”. 

Dr. Grósz Andor hangsúlyozta: „a Mazsihisz elnökeként kiemelkedő fontosságúnak tartom az OR-ZSE fejlesztését, hiszen a magyar neológia vallási és szellemi jövője formálódik e falak között. Nem túlzás, ha azt állítom: az OR-ZSE a Mazsihisz számára stratégiai fontosságú intézmény”. Az elnök szólt arról is, hogy a jövőben erősödni fog az OR-ZSE és több külföldi egyetem közötti partnerség és együttműködés.  

szalay_b.jpgSzalay-Bobrovniczky Vince

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár beszédében tolmácsolta Gulyás Gergely miniszter üdvözletét az egyetem és a Mazsihisz felé, majd azt mondta: „a magyar kormánynak és nekem személy szerint is a neológia sorsa fontos kérdés”, s miképpen a Mazsihisz elnöke utalt is rá – mondotta –, az jelentős dolog, hogy párbeszéd folyik a Szövetség vezetése és a magyar kormány között. 

A helyettes államtikár megerősítette, hogy a kormány támogatja az egyetem infrastrukturális fejlesztését, mert az – miképpen arra dr. Balázs Gábor is kitért a beszédében – nem tűr halasztást, hiszen a nagy múltú intézmény épülete komoly felújításra szorul. Szalay-Bobrovniczky Vince közölte: Gulyás Gergely ígérete szerint a beruházás előkészítését idén el lehet kezdeni. 

gábor_gy.jpgDr. Gábor György

Dr. Gábor György professzor tanulságos talmudi történeteket mondott el a tanévnyitó kapcsán. Mindkettő summézata az volt, hogy a zsidó hagyomány fókuszában a tanulás, az érvelés, a kérdezés szabadsága és fontossága áll, hiszen a zsidó hagyomány lényege éppen az, hogy a bölcsek tanítását meg kell ugyan tanulni, ám a tanultakat koronként szükséges újraértelmezni, átértékelni, rá kell kérdezni alapvetőnek tűnő dolgokra is. 

Ha ugyanis – az egyik talmudi példánál maradva – lehetséges volna a világ összes kérdését feltenni, és lehetséges volna a világ összes kérdésére választ adni, akkor megszűnne a fejlődés, megállna a tudomány, akkor nem volna helye a vitáknak, az érveknek, az argumentumoknak, holott éppen ezek azok, amelyek a szellemi fejlődéshez nélkülözhetetlenek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre
Zsidó világ
Betekintés a női zsidó imakönyvek világába I. rész