Címkék

oktatás

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Megemlékezések / 2024. Április 18. / 21:17

Rétvári Bence: a holokauszt oktatása fontos ahhoz, hogy a zsidó közösség biztonságban éljen

Ahhoz, hogy a zsidó közösség biztonságban éljen, fontos, hogy a felnövekvő generációk pontosan megismerjék a holokauszt és az azt megelőző időszak történetét – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Oktatás / 2024. Április 02. / 16:33

9. évfolyamon is indulnak az okleveles technikus képzések a BZSH Külker Technikumban

2024. szeptemberében mindkét meghirdetett szakon, tehát „Kereskedő és webáruházi technikus”, valamint „Logisztikai technikus” szakon indulnak nyelvi előkészítő évfolyammal bővített szakképzéseink. Mindkét szakon okleveles technikusi végzettség megszerzésére lesz lehetőség a 13. évfolyam végén zajló Szakmai vizsgák sikeres teljesítése után.

Oktatás / 2024. Március 30. / 19:00

Scheiberes diákok delegációja az Amerikai Egyesült Államokban

– Reményekkel teli indul útjára az a húsz fős, scheiberes diákokból álló delegáció, amely iskolánk hírnevét fogja öregbíteni az immár kilencedik éve tartó testvériskolai programunk keretein belül – adta hírül a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola hivatalos Facebook-oldala.

Közélet / 2024. Március 19. / 09:14

Gondoskodó Erzsébetváros – Beszélgetés az oktatásról a Magvető Kávéházban

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők 2024 március 21-én, csütörtökön délután 5 órakor, a Magvető Caféba. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva lehet. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Dohány utca 13.

Közélet / 2024. Március 19. / 07:42

Gondoskodó Erzsébetváros – Beszélgetés az oktatásról a Magvető Kávéházban

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők 2024 március 21-én, csütörtökön délután 5 órakor, a Magvető Caféba. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A beszélgetésre regisztrálni ide kattintva lehet. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Dohány utca 13.

Oktatás / 2024. Március 04. / 09:33

Magyar zsidó diákokat is vár az izraeli székhelyű WUJS

A Cionista Világszervezet múlt héten Jeruzsálemben megrendezett konferenciáján találkoztunk Jana Naftaljevával, a 100 éve alapított Zsidó Diákok Világszövetsége (World Union of Jewish Students – WUJS) elnökével, akitől megtudtuk: mivel Magyarországon jelenleg nincs tagszervezetük, örömmel várják a csatlakozókat.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 12. / 10:52

Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegyeszerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában – írja a szegedi Délmagyar.hu portál.

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 07:30

Különleges barátság zsidó módra, avagy mindig van remény…

A budapesti Radnóti Miri (képünkön) huzamosabb ideje az Egyesült Államok egyik zsidó középiskolájában tanul, ahol különleges formáját választotta az önkéntes segítésnek. Egy 93 éves magyar származású holokauszttúlélő asszonnyal beszélget heti rendszerességgel, pedig még nem találkoztak személyesen. A társalgás ugyanis az interneten zajlik.

Közélet / 2024. Január 02. / 16:12

21 éves a Haver Alapítvány

„Ki a zsidó?” – hangzik el a kérdés a Haver Alapítvány egyik iskolai foglalkozásán, ahol többek között a sokszínű zsidó identitás kérdéskörét járják körbe a résztvevőkkel.

Izrael / 2023. December 31. / 11:10

Izraelben több hónapos késéssel megkezdődött a felsőoktatási tanév

Jelenleg mintegy ötvenötezer diák tartalékos katonai szolgálatot teljesít az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése a tanév megnyitása mellett döntött, hogy a nyári szünet terhére ugyan, de idén is működhessen Izraelben a felsőoktatás.

Hírek, lapszemle / 2023. December 11. / 11:17

A Lauder-iskola tanulóinak vallásközi találkozója pesti piarista diákokkal

Vallásközi találkozót és közös imaalkalmat szerveztek a budapesti Piarista Gimnázium és a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola diákjai. Az eseményt a Piarista Tartományfőnökségen rendezték meg, beszédet mondott Zeitler Ádám, a Lauder vallási vezetője, Zsódi Viktor piarista tartományfőnök és Horváth Bálint piarista igazgató.