Címkék

oktatás

Oktatás / 2023. Május 12. / 11:50

A BZSH Scheiber iskolájának diákjai a nyertesek között egy nemzetközi pályázaton

A Centropa Alapítvány „Helyi zsidó temetők" nemzetközi diákverseny online díjkiosztóján hét ország versenyzői között a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor iskola 10. b osztályos diákjainak filmje a nyertes kategóriába került,a nyereményük 250 euró értékű elektronikai utalvány. Gratulálunk a scheiberesek újabb sikeréhez!

Oktatás / 2023. Május 10. / 11:34

OR-ZSE: Hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos diákoknak?

„Ahhoz, hogy befogadó, nyitott és szabad világban éljünk, a tudáson, az ismereten át vezet az út" – hangzott el azon a konferencán, amelyet MI A MANÓ – avagy hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos gyerekeknek? címmel szerveztek a közösségszervező szak oktatói és hallgatói az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). A tanácskozásról Lübeck Judit másodéves hallgató számolt be az OR-ZSE honlapján.

Oktatás / 2023. Május 04. / 11:11

A scheiberes Czink Benjámin óriási sikere egy nemzetközi pályázaton

Az izraeli ANU Múzeum (Museum of the Jewish People) eddigi családtörténeti pályázatain mintegy 20 ezer, 10-14 év közötti zsidó diák vett részt a világ mintegy 30 országából. Az idén immár 27. alkalommal kiírt megmérettetésen az öt legjobb közé került Czink Benjámin, a BZSH fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 4. osztályos diákja is. A 10 éves tanuló – Magyarországot és a hazai zsidóságot képviselve – Izraelben veszi át oklevelét.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 02. / 18:10

Nemzetközi Wallenberg-vetélkedő: élen az óbudai Arpád Gimnázium csapata

Wallenberg nyomán címmel rendezték meg a hazai és határon túli középiskolások vetélkedőjének döntőjét a napokban a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának Goldmark termében. A vetélkedő célja, hogy a történelem egyedülálló tragédiájának, a vészkorszaknak a tényei a jövő generációi előtt ismertek legyenek, s a holokauszt egyre inkább a magyar nemzeti emlékezet részévé váljon.

Megemlékezések / 2023. Április 25. / 18:06

Az emlékezés kövei a csanádpalotai zsidó temetőben

A csanádpalotai Dér István Általános Iskolában minden évben megemlékeznek a holokauszt áldozatairól, az idei év azonban más volt, mint a többi. Most először a tanulók a helyi zsidó temetőben is tiszteletüket tették, hogy elhelyezzék ott az emlékezés köveit.

Kultúra / 2023. Április 20. / 17:45

Mazsike: Ismeretterjesztő séta a Radnóti Miklós Gimnázium épületében

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 1959 óta lakja Zuglóban a Cházár András utcai épületet, amely korábban a budapesti izraelita hitközség gimnáziuma volt. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) újabb várostörténeti sétája ezúttal ebben a 110 éves épületben zajlik a Budapest150 program keretében. Időpont: április 23-a, vasárnap, délelőtt 10 óra.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 19. / 11:37

„A tanárokon múlt, hogy a BZSH nem vehette át az újlipótvárosi iskolát"

Nyomásgyakorlás, megtévesztés, karaktergyilkosság: Újlipótváros ismert iskolájának fenntartóváltását a magyar közéletben megszokott jelenségek tarkították. Az ügyet a tanári kar döntötte el, bár az ikszeket hétfőn és kedden a szülők húzták be. Az egész ügyben a tanárok merev elutasítása a legmeglepőbb – írja tényfeltáró írásában a 444.hu portál.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 18. / 22:41

Megvolt a szavazás: a BZSH nem veheti át a Herman Ottó Általános Iskolát

A szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola – derült ki a kedden este 7 órakor zárult szavazáson. A vitába antiszemita felhangok vegyültek, a BZSH pedig korábban jelezte, hogy erős ellenállás esetén nem ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit az újlipótvárosi oktatási intézményben – írja a ma este történtekről a Népszava.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 14. / 11:48

Érsekújvári tanulmányi kiránduláson az OR-ZSE hallgatói

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) egyházi-felekezeti közösségszervező szakos hallgatókból álló csoportja a napokban tanulmányi kirándulást tett Érsekújvárra dr. Goldmann Márta vezetésével. A diákok megtekintették a helyi ortodox zsinagógát és a zsidó temetőt, továbbá – az áldozatok emlékére – tiszteletüket tették azon a helyen, ahol 17 munkaszolgálatos fiatal zsidó férfit lőttek agyon a nyilasok 1945 februárjában.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 07. / 14:08

Előimádkozókat képző jesiva épül Nagyváradon

– Március folyamán elkezdődik az előimádkozókat képző majdani iskola székhelyének építése – nyilatkozta Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke a Maszol.ro magyar nyelvű romániai portálnak. Az elnök elmondása szerint az épületegyüttest – amely bentlakásos jesiva lesz – 2024 végén adják majd át.

Oktatás / 2023. Február 16. / 11:57

Diplomaosztó volt az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen

Diplomaátadó ünnepséget tartottak a napokban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) dísztermében. Rabbidiplomát szerzett Hercz Dániel, míg zsidó kultúratörténet szakon négy, felekezeti szociális munkás szakon pedig tizenegy hallgató vehette át a diplomáját.

Oktatás / 2023. Február 10. / 13:59

Jelentős együttműködés született a héber nyelvi képzésről

A héber nyelvtanulás, valamint a nyelvtanár-továbbképzés hazai és regionális nemzetközi fejlesztése céljából hármas együttműködési megállapodást kötött a Mazsihisz, a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ Héber Nyelvi Központját fenntartó The Jewish Agency for Israel, valamint a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE). A megállapodást a felek a Mazsihisz székházában írták alá.